Sport

2016.08.13. 16:20

A csapatember atléta

Borsányi Zoltán még fiatal ember, de már szép múltja van. Így nem csoda, hogy köszöni, de jól volt és jól van.

Silye Sándor

Bár fiatal, ám már nem aktív, de milyen volt, amikor nagyon fiatal volt, és roppant aktív? Miért pont az atlétikát választotta, s nem valami izgalmas csapatjátékot, ahol vígan bandázhatott volna a többiekkel?

- Izgatott a labdarúgás, felvételt nyertem a Gázszer FC akadémiájába, az első évfolyamba. De édesanyám mondta, hogy feltétlenül jelentkezzek Gyurkovics Marika néni atléta edzésére, így jött az atlétika. De nem Marika néni, hanem a Varga Tamás nevű fiatal, pályakezdő edző vezette a gyakorlásokat, ettől kezdve 8 éven át edzett bennünket. Két évig a Ciszterci gimnázium folyosóin, lépcsőin tartottuk az edzéseinket, utána igazoltunk az ARAK-ba. Jártunk versenyekre, jöttek az eredmények, és végleg eljegyeztem magam a sportok királynőjével.

Na jó, de a fiatal, gimnazista srácot - ha már a királynővel kötött jegyességet - nem izgatta, hogy a focistákra esetleg más szemmel néznek a lányok? Mosolyogva közölte: az atléták sem voltak hátrányban... Ha valaki, csibész, sportol, jól tanul, és van kellő önbizalma, akkor mindegy milyen sportágat űzött, kedvelték a lányok. Az eredmények listáját tekintve Zoli elmondta, a diákolimpia országos döntőin rendre a dobogón végzett, 1999-ben lett először magyar bajnok 400 méteren, erre szívesen emlékszik. De hogy alakult a sorsa az érettségi után?

Borsányi Zoli újra hazatalált

- Fájó szívvel mondtam búcsút Tamásnak és az ARAK-nak, mert 5 évig a TFSE színeiben versenyeztem. Sajnálom is, hogy a legjobb eredményeimet nem az ARAK tagjaként értem el. A TFSE tagjaként lettem felnőtt magyar bajnok, csúcsokat döntöttem, éveken át állandó válogatott voltam, hiába, jó alapokat kaptam Székesfehérváron. Jártam Európa Kupa, Universiade versenyeken, U23-as Európa bajnokságon, szép idők voltak ezek.

A felnövő srác testnevelő, gyógytestnevelő tanári, atlétikai szakedzői képesítést szerzett, eleinte tanárként dolgozott, és amellett edzősködött, ma már csak edző. Miért nem maradt a fővárosban, hiszen az volt az ország közepe, ott lett bajnok?

- Mert az első alkalommal, amikor kiderült, hogy itt számítanak rám, azonnal jöttem haza. Az utánpótlás lett a munkám, akkor indult az ARAK Aktív, és emiatt kerültem ide. A versenyek szervezése, az utcai futóversenyek szervezése is a munkám része lett, tavaly óta van saját csoportom edzőként, így mindent örömmel csinálok! Hajnalban kelünk, bepakolunk az autóba, megyünk a sulikba. Olyan jó látni a lelkes gyerekarcokat, örömüket, könnycsepjeiket, ezek teszik ünnepnapokká a hétköznapokat a számunkra. Legalább ekkora boldogság profi versenyeket szervezni, profi körülményeket teremteni az ittenieknek, aminek a jutalma a jó eredmény. Bajnok akartam lenni, sikerült, most egy cél vezérel, az ARAK legyen sikeres, és ezért dolgozunk!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!