Tervezés

Novák Miklós

„Nagyon köszönöm a Pakson eltöltött időt, jó volt itt lenni. Köszönöm azt a sok támogatást, amit a szurkolóktól kaptam, úgy érzem, igazán megszerettek. Fel­emelő volt hallani a rólam írt dalt, igazán otthon éreztem magamat. A kupagyőzelemmel és a bajnoki ezüst­éremmel karrierem csúcsát értem el a klubbal. Hálásan köszönöm a csapat, a szakmai stáb és a klubvezetők hozzáállását, kevés hely van, ahol ilyen példaértékűen bánnak a játékosokkal. Minden tiszteletem a Paksi FC-é. Nagyon nehéz ilyenkor mit mondani, jó szájízzel, de nagyon nehezen hagyom el a csapatot, sajnos ilyen a sport. Szerettem volna közelebb kerülni a Debrecenben élő családomhoz” – ezekkel a szívhez szóló szavakkal köszönt el Könyves Norbert, a Paksi FC-től, a paksi szurkolóktól.

Csak ezen a nyáron másodszor. Először június végén jött a hír, hogy a 35 évesen is kapós csatár elhagyja Paksot és Debrecenbe igazol, természetesen a család közelsége végett. Aztán az ötszörös válogatott játékos hosszú napokat tölthetett el a térkép és az útvonaltervező tanulmányozásával, mert arra jutott, mégsem leküzdhetetlen a Paks–Debrecen távolság, ezért végül úgy döntött, marad Atomvárosban.

Ám a szíve mégis Debrecenhez húzza, ezért keddi hírként a Vasashoz igazolt.

Tudjuk, szeretett volna közelebb kerülni a Debrecenben élő családjához. Nos, Debrecen és Paks légvonalban 233 km, Debrecen és Budapest között viszont csupán 193 km a távolság. Oké, autóval 356 km, illetve 239 km a két vonatkozó adat. Lássuk be, a különbség valóban hatalmas, egész pontosan 117 km. Időben kifejezve már lényegesen kisebb, hiszen Paksról pillanatok alatt felkap az ember az autópályára, Angyalföldről, a Fáy utcából ugyanez nem olyan egyszerű. Napi rendszerességgel Debrecenből aligha vállalható akár a paksi, akár a budapesti ingázás. Tehát tökmindegy. De nyilván csak mi okoskodunk így.

Könyves Norbert amúgy kitaposott úton jár. Először 2014-ben hagyta el a Vasas – akarom mondani, a család közelségének – kedvéért a Paksot, és nyilván ugyanez a szent cél vezérelte, amikor 2020-ban Paksról történetesen Zalaegerszegre igazolt.

Könyves Norbert minden tiszteletet megérdemel. Harmincöt évesen is az egyik legmegbízhatóbb gólvágó az NB I-ben, sose feledjük továbbá a szerbeknek rúgott gólját a válogatottban. Az előző idényben házi gólkirályként 11 találattal segítette a Paksot bajnoki ezüstéremhez és Magyar Kupa-győzelemhez.

A góljai magukért beszélnek. Nincs miért mellébeszélni.