Sportvilág

2009.07.27. 02:29

Massa súlyos balesete

Budapest - A világbajnoki címvédő Lewis Hamilton, a McLaren-Mercedes pilótája nyerte vasárnap a XXIV. Forma-1-es Magyar Nagydíjat. A ferraris Felipe Massa a szombati időmérőn életveszélyes sérülést szenvedett.

Matók János

Elképesztő dolog történt még szombaton a Hungaroringen, a Forma-1-es Magyar Nagydíj időmérő edzésén: a tavalyi világbajnokságon ezüstérmes ferraris Felipe Massát 240 kilométeres sebességnél az előtte haladó Rubens Barrichello autójáról leszakadt 800 grammos rugó fejen találta, aminek következtében óriási lendülettel, de már csak 190 kilométeres sebességgel egyenesen a gumifalnak csapódott. A pilótát koponyasérüléssel előbb a pálya kórházába szállították, majd mentőhelikopter vitte el a Honvéd Kórházba, ahol egyórás előkészítés után megoperálták. Állapota súlyos, életveszélyes, de stabil. Vasárnap délelőtt CT-vizsgálaton esett át - amely biztató eredményekkel zárult -, majd néhány percre felébresztették az altatásból, hogy láthassa az időközben Budapestre megérkezett várandós feleségét. Az már szinte biztos, hogy Felipe Massa a vb idei további futamain nem ülhet autóba. 


Massát helikopterrel szállították a Honvéd kórházba - állapota életveszélyes, de stabil
Fotó: MTI

A helyettesítőjéről máris elkezdődtek a találgatások. A háromszoros exvilágbajnok Niki Lauda azonnal Michael Schumachert nevezte meg, ám a német legenda menedzsere, Willi Weber kategorikusan cáfolta ügyfelének visszatérését, hangsúlyozva, hogy a csapat két kiváló tesztpilótával rendelkezik: a 38 esztendős olasz Luca Badoer és a 35 éves spanyol Marc Gené is rendelkezésre áll.Közben megszólalt a balesetben vétlen Rubens Barrichello is, aki figyelmeztető jelnek tartja Felipe Massa balesetét: - Nem hiszek a véletlenekben - mondta a 37 esztendős Barrichello. - Minden történésnek oka van, és szerintem Imola után ez a második figyelmeztető jelzés a Forma-1-ben. Ayrton Senna halálát követően az autók biztonsági szempontból sokat fejlődtek, őt akkor sajnos elveszítettük. Lewis Hamilton, a McLaren-Mercedes brit világbajnoki címvédője egyetértett Barrichellóval. 
- Én is abban hiszek, hogy minden okkal történik. Két hét alatt két súlyos baleset is történt, ez pedig semmiképpen sem kerülheti el a figyelmünket - utalt Hamilton az elmúlt héten, 18 esztendősen elhunyt Henry Surtees esetére, amikor a pilótát egy elszabadult kerék találta fejbe egy alsóbb kategóriás viadalon az angliai Brands Hatch-ben. Surtees a Ferrari 1964-es Forma-1-es világbajnokának, John Surteesnak a fia volt. Aztán a tegnapi futam előtt - ahol egyébként Fernando Alonso foglalta el az első rajtkockát - nyilvánosságra hozták, hogy további öt évvel meghosszabbították a Magyar Nagydíj 2011-ig szóló szerződését, így biztossá vált, hogy 2016-ig rendeznek Forma-1-es futamot a Hungaroringen. A hivatalos dokumentumot Bernie Ecclestone, a Forma-1 jogtulajdonosa, és Varga Zoltán sportért is felelős önkormányzati miniszter látta el kézjegyével. Az új szerződéssel a Magyar Nagydíj a Forma-1-es világbajnoki versenynaptárban a harmadik leghosszabb ideje egy helyen sorra kerülő viadal: az első helyen Monte-Carlo áll, ott 1955-től kezdve róják a köröket, amíg Monzában 1981 óta.

Ami pedig a tegnapi futamot illeti, a világbajnoki címvédő Lewis Hamilton, a McLaren-Mercedes brit pilótája végzett az első helyen. A második helyet a finn Kimi Rikkönen (Ferrari) szerezte meg, amíg a harmadik az ausztrál Mark Webber (Red Bull) lett. A világbajnoki pontversenyben éllovas brit Jenson Button (Brawn GP) csak a hetedik helyen végzett a mogyoródi pályán. A rajt után Fernando Alonso (Renault) megtartotta első helyét, hét körön át tartotta is magát, aztán egy rövid kiállásra a boxutcába hajtott, majd a kilencedik helyre tért vissza. Utána viszont nagy bajba került: rosszul szerelték össze a kereket, ezért az abroncs menet közben megadta magát, majd lerepült, de szerencsére a pattogó gumi nem okozott semmi kárt. Alonso három keréken bekocogott a boxba, és kapott négy új gumit. Ezzel elszálltak a sikerbe vetett reményei, nem sokkal később fel is adta a viadalt. A szintén esélyes Sebastian Vettel (Red Bull) a 30. körben műszaki hiba miatt adta fel a versenyt. Ami még érdekeség: a Toro Rosso egyik autóját a spanyol Jaime Alguersuari vezette; a 19 éves és 125 napos pilóta az F-1 történetének legfiatalabb résztvevője a 15. lett.

A vb állása

A világbajnoki pontverseny állása a 10. futam után (még 7 van hátra), pilóták: 1. Jenson Button 70 pont, 2. Mark Webber 51,5, 3. Sebastian Vettel 47, 4. Rubens Barrichello 44, 5. Nico Rosberg 25,5, 6. Jarno Trulli 22,5, 7. Felipe Massa 22, 8. Lewis Hamilton 19, 9. Kimi Rikkönen 18, 10. Timo Glock 16, 11. Fernando Alonso 13, 12. Heikki Kovalainen 9, 13. Nick Heidfeld 6, 14. Sébastien Buemi 3, 15. Robert Kubica 2, 16. Sébastien Bourdais 2. A csapatoknál: 1. Brawn GP 114, 2. Red Bull 98,5, 3. Ferrari 40, 4. Toyota 38,5, 5. McLaren-Mercedes 28, 6. Williams 25,5, 7. Renault 13, 8. BMW-Sauber 8, 9. Toro Rosso 5. Következik: Európa Nagydíj (Valencia), augusztus 23.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!