Sportvilág

2011.08.12. 15:35

Az újonc vasember sikere

Címkék#vasember

Székesfehérvár - A megyeszékhelyen mindig aktív (ultra)triatlon sportról beszélhettünk. Voltak, vannak és lesznek is itt vasemberek.

Silye Sándor

A '90-es években a Rápolti Gyula, Kiss Ákos, Mészáros János trió volt az Iron Man csapat,  világbajnokságot is rendeztek a megyeszékhelyen, majd a Velencei-tó körül. Egy ideje csend van e téren, ám hírt kaptunk arról, voltak vasembereink a nagyatádi versenyen. Sőt, volt, aki először indult ekkora megmérettetésen, és teljesített.
Turzó Balázs  Kálozon testnevelő, de Fehérváron lakik. Még nincs egy éve, hogy a 27 éves fiatalember a tollaslabda után - az Albatoll csapatában komoly sikereket ért el  - nekilátott az ultratriatlonnak, és  a legnagyobb honi megmérettetésen sikeresen teljesítette a 3,8 kilométer úszás, a 180 kilométer kerékpáros és a 42 kilométer futótávból álló erőltetett menetet. 
- A triatlon összetettebb sport, mint amit eddig gyakoroltam. Korábban tollaslabdáztam, ami kemény fizikai munkával járt, de  futottam, úsztam hosszútávon is. Az összetettsége miatt szerettem meg, igazi kihívást  jelentett  a számomra. Három sportágról lévén szó háromszor annyit kell edzeni, mint mondjuk a hosszútávfutónak. Már összebarátkoztam a fehérvári triatlonistákkal, egy család vagyunk! Az elődök közül Rápolti Gyulát nem ismerem, a fiával együtt görhokizom, de  szeretnék tőle néhány jó tanácsot kérni - mondta.
Nyilvánvaló, ilyen rövid múlt után nem sok versenyen vett részt, Nagyatád jelentette az első sikerélményt Balázsnak. A tollaslabda után, ahol diákolimpiai bajnok és többszörös magyar bajnok volt.
- Tényleg ez volt az első viadalom ultratriatlonban, az 500 fő között a középmezőnyben végeztem. Akiket  fehérváriakat ismerek,  nem vallottak  szégyent,  így  Asbóth Szabolcs, Hergovics Gábor, Wacha Norbert, Szűcs Ákos mind jól teljesítettek.
A világbajnok példaképe megvan Balázsnak, de ő vajon mikor érhet a csúcsra?
- Jövőre erősebb leszek, és minél jobban beérek ebben a sportban, annál több tapasztalattal rendelkezem. De a nagy sikerhez korábban kellett volna kezdenem. A győztes Major József  annyi idős, mint én,   gyerekkora óta edz, készül, és profiként sportol. Jó lenne nagy eredményket elérni, de ehhez kevés a szorgalom, az egyéni terv alapján történő felkészülés, szponzor és megfelelő körülmények kellenének. Lesznek sikereim, de világbajnok aligha leszek!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!