Sportvilág

2012.07.28. 07:07

Hímzéses olimpiai formaruha

London – Kalotaszegi írásos hímzésminta teszi különlegessé a magyar olimpikonok formaruháját a 2012-es londoni játékokon – hívja fel a figyelmet a Néprajzi Múzeum, amely érdekességként említi, hogy a formaruhán látható motívumok elsősorban a kalotaszegi lakástextilek és nem a népviselet díszei.

MTI

A kalotaszegi népművészet írásos hímzése a modern divattal összhangban, stilizált formában jelenik meg a magyar sportolók formaruháján, amelyet Mohari Kinga és Csergő Noémi tervezett. Mint írják, a kalotaszegi asszonyok valamennyi vászonneműjüket ékesíthették írásos hímzéssel. Így varrhatták a tisztaszoba vetett ágyában a díszlepedők és a feltornyozott párnák végére, az abroszokra és a kitett díszkendőkre, dísztörölközőkre. A viseletdarabok közül a női ingvállak jellegzetes, a váll alatt vízszintesen húzódó hímzésénél és a férfiingek ujjánál is alkalmazták. A varrottasok régen igazi, reprezentáló szerepüket azzal töltötték be, hogy az általuk díszített textíliák jeles ünnepeken, az emberi élet nagy fordulóin kerültek csak közszemlére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!