Sportvilág

2016.10.10. 21:03

Tovább él a remény, versenyben maradtunk

Riga - Az oroszországi labdarúgó-világbajnokságra kvalifikáló selejtező sorozat 3. fordulójában Lettország vendégeként nyert a magyar válogatott.

Gróf András

A kezdés előtt fél órával lényegesen több volt a magyar szurkoló, mint a lett, a rekordbajnok Skonto Riga szerény kis stadionjában. A balti állam együttese három ponttal várta a magyarok vendégjátékát, az első körben, Andorrában nyertek 1-0-ra, majd a hétvégén, hazai pályán kaptak ki 2-0-ra Feröertől. Nemzeti együttesünk jó hangulatban várta a kezdést, a derbi előtt néhány órával a dalai lámával is találkoztak, egy mezt is átadtak Dzsudzsákék az indiai száműzetésben élő tibeti vezetőnek, aki ugyanabban a szállodában szállt meg. A láma a stadionnal összeépült fedett futballcsarnokban tartott hétfőn előadást, ám a magyarok meccsét nem tekintette meg. A válogatottunkat szállító busz a kezdés előtt másfél órával gördült be a stadionba, az egy szektort megtöltő drukkereink - nagy számban a Londonban dolgozó honfitársak repültek át a derbire - érthetően nagy ovációval fogadták futballistáinkat. Játékosaink a meccset megelőző másfél napot az eredeti tervek szerint töltötték, vasárnap a délutáni sajtótájékoztató után tréningeztek a meccs helyszínén, majd hosszú, taktikai megbeszélés következett a vacsora után. Hétfőn délelőtt, a reggeli után a Daugava folyó partján található hotel parkjában sétáltak, aztán ebéd és pihenő következett. A késő délutáni órákban újabb megbeszélés, az előző este hallottak tudatosítása, aztán indulás a meccsre.

Szalai Ádám (j) és a lett Vitalijs Jagodinskis a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság selejtezőjének B csoportjában játszott Lettország - Magyarország mérkőzésen a rigai Skonto Stadionban 2016. október 10-én. MTI Fotó: Kollányi Péter

Kiegyenlített kezdés után, a 10. percben Nikolics finom csel után középre adott, az érkező Gyurcsó pedig 11 méterről jobbal, egyből a léc alá bombázott, 0-1. Az exvidis koprodukcióval szerzett gól után érthetően belelkesedő szurkolóink megkezdték a lelátóra csempészett, pirotechnikai eszközök használatát, a helyi műsorközlő hölgy, tört magyarsággal többször kérte, a cselekményt azonnal fejezzék be. A félidő derekán majdnem egyenlítettek a házigazdák, Kluskins beadását követően a berobbanó Sabala lövése centiméterekkel kerülte el a jobb sarkot. A túloldalon Korhut tüzelt távolról, eredménytelenül, majd Bese passzát Nagy Ádám kapásból bombázta mellé. A félidő zárása előtt a Guzmics mellett kilépő Ikaunieks Gulácsival állt szemben, szerencsénkre célt tévesztett.

Sokkal nagyobb fordulatszámon pörögtek a lettek a szünet után, s bizony Sabala életveszélyesen lépett ki az 50. percben, de ziccerét a kilépő Gulácsi a mellkasával védte. Néhány perccel később aztán a csereként beállt Kleinheisler passzolt Gyurcsóhoz, aki 18 méterről jobbal meglepte a lett portást, másodjára fogta a labdát Vanins.Nyíltabbá vált a játék, felváltva vezették támadásaikat a csapatok. Gyurcsó Ádám lubickolt, Dzsudzsák labdájával húzott középre a bal oldalról, jobbal célba vette a rövid sarkot, de labdája a kapufáról pattant a vonalon kívülre. A magyar csapat újra magához ragadta az irányítást, többször is hosszú másodperceken át járatták a labdát, futtatva a letteket. A 76. percben Szalai a kapunak háttal fejelt remekül, Vanins kipaskolta a léc elől, a szöglet után azonban már nem hibázott a két meccs alatt harmadik gólját szerző Szalai Ádám, öt méterről bólintott a bal felsőbe, 0-2. A 92. percben Gulácsinak még védenie kellett a csereként beállt Karasausk közeli lövését, de attól nem kellett tartani, hogy a lettek szertefoszlassák a reményt: a magyar csapat továbbra is versenyben marad a vb-részvételért.

 

Lettország-Magyarország 0-2 (0-1)
Riga, Skonto Stadion, 3000 néző. Vezette: Pawel Gil (Sapela, Borkowski) - lengyelek
Lettország: Vanins - Gabovs, Jagodinskis, Gorkss, Maksimenko - Tarasovs - Visnakovs (Zjunins, 57.), Kluskins (J. Ikaunieks, 68.), Laizans (Karasausk, 78.), D. Ikaunieks - Sabala. Szövetségi kapitány: Marians Pahars.
Magyarország: Gulácsi - Bese, Guzmics, Kádár, Korhut - Gyurcsó, Gera (Vida, 83.), Nagy Á., Dzsudzsák - Szalai, Nikolics (Kleinheisler, a szünetben). Szöv. kap.: Bernd Storck. Gól: Gyurcsó (10.), Szalai (77.) Sárga: D. Ikaunieks(34.), Sabala (72.), Zjuzins (82.) ill. Kádár (14.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!