Székesfehérvár

2009.06.24. 02:29

Szórakozóhelyek: nyitva az éjszaka

Székesfehérvár - Nem támogatja a városi szolgáltatások bizottsága az éjszakai nyitva tartás korlátozását. Egyre kevesebb ugyanis a panasz: tavaly kilenc bejelentés érkezett, ebből hat esetben rögtön megoldás született. A legszigorúbb verzió szerint hétköznap 22 óra után nem lehetnének nyitva

Varga Andor

Az elmúlt másfél éven belül már harmadszor kerül a közgyűlés elé az üzletek, szórakozóhelyek, kocsmák éjszakai nyitva tartásáról szóló rendelet megalkotásának kérdése. Mint 2008 márciusában megírtuk, az akkori jegyző azért vetette fel egy szigorú szabályozás megalkotásának szükségességét, mert rengeteg panasz érkezik a lakók részéről, különösen a vendéglátóegységek, zenés szórakozóhelyek környékén élőktől, hogy nem tudnak pihenni az éjszakai zajongás miatt. Annak idején a kérdésben sem márciusban, sem júniusban nem született döntés, most pedig egy újabb előterjesztés született az ügyben.

Az előterjesztésben Fehérvár jegyzője hangsúlyozza, hogy igen kevés önkormányzat korlátozza rendeletben a kereskedelmi egységek nyitva tartását, a legtöbb helyen hatósági jogkörben eljárva próbálják megszüntetni az esetleges problémákat. (A város hatósági irodájának joga van egy-egy konkrét kocsma, diszkó, üzlet működését korlátozni, vagy akár egy időre be is záratni, ha nagyon sok panasz érkezik az adott egység ellen.) A holnapi közgyűlés elé három verzió kerül a korlátozással kapcsolatban, s persze olyan döntés is születhet, hogy nem vezetnek be külön szigorítást. A legszigorúbb verzió szerint minden üzletre vonatkozna, hogy 22 és reggel 6 óra között nem tarthatnak nyitva. A B változat szerint a belvárosi egységek üzemelését nem korlátoznák, valamint pénteken, szombaton éjfélig is nyitva lehetne tartani. A legmegengedőbb verzió szerint csak a többlakásos épületekben (lakótelepek) és azok környezetében működő üzletek nyitva tartását korlátoznák, pénteken, szombaton csak éjféltől.

A városi szolgáltatások bizottságának tegnapi ülésén ugyancsak tárgyalták az előterjesztést, ám a bizottság egyhangúan úgy döntött, hogy nem támogatja semmiféle rendeleti úton történő korlátozás bevezetését. Orosz István bizottsági elnök indoklásul elmondta, csökkent az ilyen panaszok száma, tavaly kilenc bejelentés érkezett, ebből hatot az üzemeltető orvosolt, mindössze három egység esetében kellett korlátozni a működést. A bizottság szerint ilyen kis számú panaszt az önkormányzat képes kezelni hatósági jogkörben, s csak a renitens helyeket kéne szankcionálni, a többiek működését pedig nem szabad fűnyíró elven egységesen korlátozni. A döntés a közgyűlésé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!