Velence

2014.09.22. 10:10

Velence a térség idegenforgalmi központjává vált

Mintha tegnap lett volna, amikor a várossá válást ünnepelték a velenceiek. Elrepült a tíz év, mondta Oláhné Surányi Ágnes polgármester, amikor a képzeletbeli fényképalbumot lapozgattuk erről az időszakról.

Fejér Megyei Hírlap

– Amikor 2004-ben a várossá válás jelképét, a város kulcsát megkaptuk az északi strandon, sok olyanról csak álmodoztunk, aminek a megvalósulása ma már természetes – mondta a Fejér Megyei Hírlapnak a településvezető. – A tíz év dinamikusan fejlődő időszak volt, egymásra épülő, tudatos fejlesztések történtek. Van tehát mire építkezni és van mire alapozni a további fejlődést. Tíz éve ünnepeltük a várossá válást, akkor indult el a Velence Resort & Spa szálloda tervezése, akkor készült el a tó azóta is egyetlen vízisí pályája. Akkor még a régi általános iskolába jártak a gyerekek és az ezzel kapcsolatos gondjaink mindennaposak voltak.

Oláhné Surányi Ágnes leszögezte: a fejlesztések egy új szemléletet tükröztek, az önkormányzatoknál szokatlan, újszerű megoldásokat alkalmaztak. Az alapelv az volt, hogy az önkormányzat a vagyonát hasznosítja, nem pedig eladja. Ez a mindennapokban úgy jelentkezett, hogy például a fürdő földterülete jelenleg is önkormányzati tulajdon, és ez a városnak azóta és folyamatos bevételt jelent.

Elég ránézni a képre, és egyértelmű a turisztikai fejlesztés látványos sikere (Fotó: önkormányzat)

– Visszatérve a fejlesztésekre: 2006-ban megvalósult a szennyvízcsatorna-hálózat, aztán megcsináltuk az utakat, az aluljáró 2013-ban készült el. Amivel a többi településen még sokáig küzdöttek, mi már régen megoldottuk. Három év három nagy beruházásáról is beszélni kell.

– A két tannyelvű általános iskolában 2009-ben volt az első tanítási nap. Induláskor 300 gyermek járt az intézménybe, ma már ennek kétszerese a tanulók száma, többségükben velenceiek. Az iskola színvonala vonzza a jelentkezőket, hiszen felszereltségéről csak felsőfokban lehet beszélni. Fenntartói szerződést kötöttünk 2012-ben a Baptista Szeretetszolgálattal, az együttműködés jó és korrekt: ez is jó döntés volt.

Ugrásszerűen növekedett az állandó lakosok száma, éves átlagban mintegy százzal vannak többen Velencén.

– Jelentős arányban vannak a fiatalok, ezért 2010 októberében elkészült az óvodafejlesztés koncepciója. Már megépült az első ütem, s mivel a gyereklétszám folyamatosan növekszik, a fejlesztést folytatjuk. Eredményesen pályáztunk a szakorvosi rendelőre is. A kft., amit létrehoztunk ehhez, önkormányzati, az ott lévő gyógyszertár többségi önkormányzati tulajdonban van. Négy éve működik a rendelő, ennyi idő alatt mintegy negyvenezer esetben fordultak panaszaikkal a szakemberekhez a velenceiek. A kapacitás függvényében máshonnan is fogadnak beteget.

A polgármester szerint a tíz esztendő látványos eredményeket hozott, és ezt így érzik a lakosok is.

– Ma már senkinek sem kell bizonygatni, hogy a Velencei-tó Kapujával kapcsolatos elképzelés helyes volt. A hatalmas forgalom, a szabad strandot ellepő óriási tömeg a legszebb álmainkat is felülmúlta. A létesítményt a nyitás után azonnal belakta, birtokba vette a város lakossága. Egymás után nyílnak az új üzletek, a szolgáltatóház és a Kapu többi része együtt Velence új városközpontja lett, szinte egyik napról a másikra. Pontosan úgy, ahogy elképzeltük. Megnőttek az ingatlanárak a Korzó közelében, és ez beszédes adat, mint ahogyan az is, hogy gyakran alig tudtak szállást biztosítani a jelentkezőknek az ezzel foglalkozó iroda munkatársai. A tó idegenforgalmi központja a Velencei-tó Kapuja lett. Már össznépi kultusz, hogy virágos város legyünk. Négy évszakos turizmusra készülünk, mert ez biztosítja a város további eredményes tíz és húsz évét. Ha van mire büszkének lenni, erősödik a lokálpatriotizmus, és Velencén a megoldásra váró feladatok mellett sok ok van a büszkeségre, hiszen minden fejlesztés megvalósult, amit elterveztünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!