Vértesalja

2009.11.12. 03:29

Bibliai történetek, gyerekszájból

Tabajd – Megindító volt hallani, s helyenként kicsit új megvilágításba is kerültek a Bibliából ismert és közszájon kevésbé forgó példázatai. A kánai menyegző csodás halszaporítása, s Bálám szamarának históriája elevenedett meg a református iskola falai közt.

Zsohár Melinda

A pusztaszabolcsi, törékeny termetű, copfos Török Enikő igen élethűen személyesítette meg a bűnbeesés ezer módon értelmezett históriáját. A kígyó mézes-mázosságával kísértette az öntudatos Évát, aki nem hagyta békén a tétova Ádámot. S persze a haragvó Úr is megszólalt, némi meghökkenést keltve, hogy a kis cérnahang hogyan is válhatott komoly mélységűvé. A jelenlévő felnőttek, köztük a bicskei Tóth Tamás atya és a számos református lelkész és lelkésznő, hitoktató és pedagógus úgy hallgatták az ártatlan gyermekektől az Igét, mint a templomban. Azaz talán nem is. Annál meghatottabban. A tabajdi Mészöly Gedeon Református Iskolában igemondó versenyt hirdettek meg, s félszáznál is többen jelentkeztek a nemes vetélkedésre a megyéből. A közeli iskolákon kívül Pusztaszabolcsról érkezett lelkes csapat, akik közül két kislány kitűnően szerepelt. Talán nem is szereplés volt ez a szó klasszikus értelmében, ámbár a papnak, s a szószékről szóló lelkésznek is valamiképp szerepelnie kell, hogy lekösse hallgatóságát, hasson rájuk!

Valljuk be, a hétköznapi életben idősektől, s legfeljebb egyházi személyek szájából halljuk leginkább a bibliai történeteket. Nem volt ez mindig így, hiszen a keresztények szent könyve a hívő embereket születésüktől halálukig kísérte, a keresztény kultúrkörben pedig az irodalom és az erkölcsi tanítások a mai napig merítenek e kimeríthetetlen könyvből! Zsirka László tabajdi református lelkész és a tabajdi református iskola egyik alapítója megénekeltette a felhívásra érkezett társaságot, akik tudták a szép zsoltárok szövegét. A nehéz, veretes szöveggel, a jelképekkel teli történetekkel, a sok-sok szimbólummal derekas helytállással birkóztak meg, nem beszélve a gyönyörű, ritkán használatos magyar szavakról! Bábel, Jeruzsálem és Betlehem kétezer évvel ezelőtti világa kelt életre, mint valami édes mesében, ködbe vesző mondában.

Az igemondó versenyt az idén 500 esztendeje született és eretnekként megégetett Husz Jánosról nevezték el, ám ezúttal a horrorisztikus részletek megidézésétől eltekintettek a felnőttek. Az irgalmas szamaritánus, Jézus megkeresztelése, a csodás bor- és halszaporítás ismert históriája mellett ritkaságként szolgált Zákeus, a vámszedő, Bartimeus, a vak koldus, Jézus és az öt barát története. Az 1995-ben Lovasberényben először szervezett igemondó verseny akkori győztese, a velencei Szántó Éva ma a Pázmány Péter Katolikus Egyetem ötödéves jogászhallgatója is eljött zsűrizni. Bocskai István, a halásztelki refomátus általános iskola igazgatója szakmai sikerként értékelte a szombati tabajdi találkozót, amely ennyi gyermeket vonzott a manapság kevésbé divatos összejövetelre. A győztesek a cseh nagykövetség jóvoltából prágai utazást nyertek, a többiek ajándékokat kaptak.

A másodikos Török Enikő utazhat a cseh fővárosba, s vele tart a vértesacsai Sarhan Doud Yasmin, aki lebilincselte hallgatóságát. Az arab édesapától és magyar édesanyától született kislány elárulta, nincs megkeresztelve, ami persze semmit nem vont le a Szentírás példázatának hiteles előadásából! A felsősöknél a felcsút-bodméri Horváth András és a tabajdi Prock Attila lettek az elsők. Az alsósoknál 2-3. helyezettek lettek Kalucza Bence (Vál), Tokodi Kitti (Tabajd), Kocsis Dávid Balázs (Vál) és Stuka Beatrix (Tabajd). A felsősöknél Vigyikán Gyöngyvér (Pusztaszabolcs), Hegyi Laura (Sukoró), Petrovics Fanni (Alcsútdoboz) és Szabó Petra (Vértesacsa).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!