A vérüket adják

2017.12.08. 13:30

Fejér megyei hősök köszöntése

Több mint kétszázszor adott vért életében az egyik díjazott a Fejér megyei véradóünnepségen csütörtökön.

S. Töttő Rita

Sokan jöttek el a Fejér megyei véradóünnepségre a Hotel Magyar Királyba

Fotó: Koppán Viktor Dávid

November 27-e a Véradók Napja, melyet a Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére 1988 óta minden esztendőben megrendeznek Magyarországon. A Fejér megyei szervezet ezt követően szokta megtartani véradóünnepségét, melyre ezúttal csütörtökön került sor a Hotel Magyar Királyban. Az eseményen elismerésben részesültek a sokszoros véradók, az 50 év felettiek, a véradóbarát munkahelyek és számos támogató, aki segítette a Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezetének munkáját. Az idei évben díjazott volt többek közt Süveges Ilona, aki 206-szor adott vért Fejér megyében, őt követi 116-tal Somodi Sándor és 123-mal Pintér Lajosné.

Sokan jöttek el a Fejér megyei véradóünnepségre a Hotel Magyar Királyba
Fotós: Koppán Viktor Dávid

Többek közt nekik is megköszönte önzetlen segítségüket a szervezet, amely meglepetésvendégként Balázs Klárit és Korda Györgyöt hívta meg az ünnepségre. Az ünnepi köszöntőt Fábián Károly, a Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezetének elnöke mondta, aki kifejtette: Magyarországon 260 ezer önkéntes regisztrált véradót tartanak nyilván, akik évente 400 ezer egység vért adnak, ami a humanizmus egyik megnyilvánulása – majd hozzátette: a Föld népességének nagyobbik része azonban nem jut biztonságos vérhez.

 

Évente mintegy 880 millió egység vért vesznek, de ennek mindössze 32 százaléka származik a fejlődő országokból, ahol viszont a népesség 82 százaléka él. Sokan függnek a világon mindenhol ismerőseik, rokonaik véradásától is. Mégis az önkéntes véradók jelentik a biztonságos véradás alapját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!