Alcsútdoboz

2013.07.12. 11:44

Barangolás a kertben, szárnyaló dal a kápolnában

Alcsútdoboz – Katedrálist, múzeumot nem láttak, de a természetből, a történelemből és a lélek emelkedettségéből is részesültek a honismereti akadémia látogatói.

Zsohár Melinda

A község kicsi, történelme azonban semmiképpen nem átlagos. Itt élt 1827-től az ország nádora, a faluban a földműves gazdálkodók folytatták a magyar vidék életét. Sorsuk összeforrt, 1945-ig útjaik összeértek. Mindez látszik az épületeken, őrzi a szájhagyomány.

A hajdani Habsburg József nádori rezidenciából megmaradt angolkertben kezdték látogatásukat a hétfő óta Fejér megyében vendégeskedő Országos Honismereti Akadémia tagjai. Szent István király halálának 975. évfordulóján Székesfehérvár a vendéglátó az ország minden szögletéből érkezett honismereti és helytörténeti szakembereknek, amatőr kutatóknak, érdeklődőknek. Egyik csoportjuk Alcsútdobozon tett látogatást.

A hajdani Habsburg József nádori rezidenciából megmaradt angolkertben kezdték látogatásukat a Fejér megyében vendégeskedő Országos Honismereti Akadémia tagjai (Fotó: Zsohár Melinda)

A helytörténeti kör és az önkormányzat gondoskodott színes programokról, amelyek bizonyították a község változatos históriáját, összetett arculatát. Szili Árpádné, a helytörténeti kör elnöke, s Marton Józsefné tag Oláh Gyárfás polgármesterrel összefoglalták a lokálpatrióták „kutatási terepét”, ami meglehetősen szerteágazó. A főhercegi birtokból megmaradt angolkert mára élőfa-múzeum, arborétum, mind a park, mind a nádori család története tartogat látni- és tudnivalókat. Boros József nyugalmazott kertészmérnök, a park egykori gondozója dióhéjban a legkülönlegesebb növényekről mesélt. Az óriás tuja, az égig érő mediterrán fenyők, tölgyek, messzi földrészekről ideszármazott fák csaknem kétszáz éve érzik itthon magukat, enyhet adtak a hőségben most is. Lélekemelő meglepetéssel is szolgáltak: a kastélykert kápolnájában Mészáros János Elek énekművész, a falu szülötte rögtönzött alkalmi bemutatót a gyönyörű helyszínen.

Az iskolában egykor a tiszttartó lakott, az új szárnyban helyi ízekkel, italokkal és illatokkal kínálták meg a honszerelmeseket. Az akadémia országos titkára, Bartha Éva, megyei elnöke, Kálmán Katalin és megyei titkára, Nagy Éva is ellátogatott a községbe, jöttek Pécsről, Budapestről, Siklósról, Tatabányáról a honismereti hálózat elkötelezettjei. Megjelent a Gyimesközéplokon élő Halász Péter csángókutató, egy vendég Szabadkáról - a helytörténeti körösök baráti kínálással nyújtottak pihenőt a séta után. A volt községháza némiképp eklektikus kiállításán a falu paraszti-polgári-arisztokrata múltjáról mesélnek a tárgyak. Az aranyszegélyes porceláncsésze mellett megfér a faragott fabölcső.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!