Alcsútdoboz

2017.04.12. 11:34

Gyerekek szeméthadjáratban Alcsútdobozon

Alcsútdoboz – Az országos Te szedd!-akciónál korábban takarítanak, míg nem zöldül ki minden. A szemetelők helyett takarítottak önkéntes munkában a gyerekek, s családok a házukon túl is söpörtek.

Zsohár Melinda

Szélmalomharc ugyan az ország kitakarításának célja, a lelkiismeretlenek és a gátlástalanok újra és újra az erdőbe, eldugottabb helyekre viszik szemetüket. Az országos Te szedd!-mozgalomhoz ennek ellenére egyre többen csatlakoznak, s a környezet rendbe tétele mellett bíznak a szemléletváltozásban is. Sosem azok takarítanak, akik szemetelnek, jóllehet az utóbbiak portája nyilván tiszta és rendezett...

A nyolcadikosok – Simon Jácint,  Soós Gergő, Buzár Tamás, Szakál Imre és Molnár Laura

Alcsútdobozon tudatosan hozták előbbre néhány éve a közös falutakarítást, mielőtt kizöldellne minden, s a fű elrejti a szétdobált szemetet, mondta el Tóth Erika polgármester. Több, mint 15 éve hirdeti meg az önkormányzat az önkéntes takarítást, a környező erdős-ligetes részeket, a falut körbeölelő dombokat, szőlőhegyeket, a temetőket is végigjárják. Hol többen, hol kevesebben jönnek el ilyenkor, s főként azon füstölögnek, hogy az előző évben rendbe tett területeken miként szórták szét újra a háztartási hulladékot, rossz bútort, építőanyag-sittet!

Fotó: Bőcsné Benkő Zsuzsanna

Vannak családok, amelyek közösen kerekednek fel, s szülők, nagyszülők, gyerekek a lakóházukhoz közeli részeken szedik össze a mások szemetét. A saját házuk előtt söpörtek, ahogy szól a mondás, s annak környékén, a közeli részeken vállaltak terepszemlét. Idén a polgármesteri hivatal technikai dolgozója, Bőcsné Benkő Zsuzsanna győzte meg a József Nádor Általános Iskola nyolcadikosait, hogy közösen vegyenek részt a takarításban. Lelkes csapatuk kiérdemelte az elismerést, talán így kezdődik az a bizonyos szemléletváltás is. A Göböljáráspuszta felé vezető úton a városi utasok autóból kidobált poharai, zacskói is hulladékzsákba kerültek, s a víztorony körüli építési hulladékot is összeszedték az arra vállalkozók.

Megpróbálják beazonosítani a szemetelőket, mondta el a polgármester, de kevés sikerrel, ők ügyelnek az inkognitóra. A hulladékelszállítás a község költsége, de a szemétszállító céggel történt megállapodás szerint a lomtalanítással együtt végzik el, s nem számolnak fel külön díjat érte. Az iskolásoknak, gyerekeknek külön köszönetet mondtak az önkéntes munkáért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!