Állatvilág

2010.09.27. 19:33

Vigyázat! Állat a motortérben - akár tragédiához is vezethet

FMH - Kellemetlen meglepetés lehet, amikor kisállat kerül elő az autó motorteréből, kerékdobjából... Pedig a hűvös idő beköszöntével erre van esély.

S. Töttő Rita


A hirtelen beköszöntött hidegben igen vonzó tényező a kis állatok számára a meleg motortér, amelyben megbújva menedéket remélnek. Ám ugyanez a helyzet az autósok számára rémületes lehet, főleg akkor, ha nem jönnek rá időben, hogy kiscica, mókus vagy bármi más kisállat került az autóba. Veszélyes helyzetek is adódhatnak ilyenkor, ezért érdemes segítséget kérni az állatvédőktől.
A szabadban parkoló autók még meleg motorrészéhez  - kerékdobba, motortérbe   gyakran felszöknek melegedni az apróbb gerinces állatok. A járművek reggeli indulásakor pedig nem ritka, hogy a kerekek forgása, a motor beindítása  elpusztítja a bennragadt élőlényt, de az sem kizárt, hogy állatok által elrágott kábelek, vagy csövek miatt a járművek tönkremennek.
Az egyik állatvédő egyesület, az Orpheus  épp az  egyik reggel segédkezett egy cica kerékdobból való kimentésében. De az állatvédők telefonos szaktanácsadására is folyamatos igény van. A nyestektől vagy más rágcsálóktól a motortér megvédésére léteznek kenhető, fújható, elektromos rágcsálóriasztó eszközök, a kerékdobot célszerű induláskor egyébként is minden esetben átvizsgálni.
- Állattal a jármű műszaki terében semmilyen formában ne induljunk útnak!  - magyarázza Seres Zoltán,  az egyesület vezetője, akinek szavai, hiába tűnnek egyértelműnek, nem mindenki számára azok. Az állat ugyanis nem biztos, hogy ki tud szökni hirtelen, amikor beindítjuk az autót!
- Fontos, ha sérültnek látszik egy gépjármű, vagy feltehetően állat van a műszaki terében, kérjünk szakszerviz közbenjárását vagy az állatmentők segítségét. Akár tragédia is lehet  belőle, ha állat kerül a motortérbe!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!