Állatvilág

2013.09.09. 14:35

Állati fájdalmas téma

Műtötték kedvencemet, és nagyon bánt, hogy fájdalmai vannak, mit tehetnék? - kérdi olvasónk.

Zsigó Ferenc

Paál Csaba állatorvos arról számol be, valójában mi is az a fájdalom, amit szeretteink, társállataink életéből mihamarabb ki akarunk űzni gyógyszeresen vagy egyéb praktikákkal? A fájdalom egy jelzőrendszer a szervezetben, amely a potenciális szöveti károsodásokkal járó sérülések veszélyeire figyelmeztet! A fájdalom észlelése a fájdalomérző szabad idegvégződéseken történik, amelyek ingerülete mechanikai, kémiai és hőmérsékleti ingerek hatására jön létre. A szabad idegvégződésektől az ingerület a középagy talamuszi részébe érkezik, onnan pedig az agykéregre tevődik át.

Az agykéregben tudatosul a fájdalom. A fájdalomnak többféle típusa létezik, amely az ingerületátvitel sebességében különbözik. A gyorsan terjedőt éljük meg éles fájdalomként, a lassan terjedőt kínzó, lüktető, égő fájdalomnak. A zsigeri (szervekhez köthető) fájdalmat hosszasnak, elhúzódónak, görcsösnek érezzük, ezek a simaizmok rendellenes összehúzódásai, feszülésük, elégtelen vérellátásuk, gyulladásuk, sérülésük miatt alakul ki. Ezen fájdalmaknál észlelhető a kisugárzás jelensége, amely nem a fájdalom valós keletkezése helyén, hanem attól jóval távolabb kelt érzetet (pl.: vakbél fájdalom stb.). A fájdalom csillapítására ma már széles gyógyszerarzenál áll rendelkezésre a hatásosabb morfin alapú szerektől kezdve a nem szteroid fájdalomcsillapítókig.

Természetesen a fájdalom elviselhetőségétől függően kell a gyógyszerezést is megválasztani, nem kell mindenáron pirulákat adagolni kedvencünknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!