Állatvilág

2015.11.27. 09:13

Altatni kell a kutyát?

Az állatorvosi gyakorlatban nagyon sokszor előfordul, hogy az állatot valamilyen oknál fogva altatni, bódítani kell, ez lehet a beavatkozás miatt (például műtét, fogászati kezelés), vagy mert az állat természete nem teszi lehetővé a szükséges vizsgálat elvégzését.

S. Töttő Rita

Vághy Ádám, fehérvári állatorvos ez ügyben segít a gazdiknak: a fő különbség az altatás és a bódítás között,  a  mélysége a „szedációnak”, illetve, hogy milyen szintű izomrelaxáció, és fájdalomcsillapítás szükséges az adott beavatkozáshoz. Ezekben az esetekben nagyon fontos tisztázni, hogy rutin altatás nincs! Minden altatás, bódítás rizikóval jár, hiába választjuk a legmegfelelőbb módszert, mindig lehetnek rejtett hibák, amelyek csak a beavatkozás során jönnek elő, nem egyszer az állat életét követelve. Ez a szakmánk egyik legnehezebb dolga, hiszen egy egészségesnek tűnő kedvenc halálakor nehéz bármit is mondani, hiába tettünk meg minden tőlünk telhetőt szakmailag, nincs a mai orvosi gyakorlatban olyan szer aminél nincs kockázat, hiszen a biológiában nincs 100százalék...

Ha altatni kell a kutyát, jobb, ha a gazdi is tudja: ez nem rutineljárás! Fotó: a szerző

Ettől függetlenül ezek a módszerek szükségesek, és egyáltalán nem ördögtől valók. Minden esetben meghallgatjuk a beteg szívét, ezen felül, ha az állat állapota, és életkora indokolja, akkor vérvizsgálat és szív ultrahang segíthet a megfelelő altatószer kiválasztásában. A műtétek során pedig folyamatosan monitorozzuk a páciens légzését, szívritmusát, hogy minél előbb lássuk ha baj van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!