Belföld

2009.04.17. 11:40

Bajnai debütált: önfeláldozásról és fájfdalmas döntésekről beszélt

Budapest - <em>Bajnai Gordon</em> az új kormány első ülésén a válságkezelés taglalása közben elmondta: fájdalmas és nehéz döntések jönnek.

nincs nev

Bajnai szerint az új kormány felelőssége a rövid ideig tartó mandátuma ellenére is nagyon nagy, ezért a kormánytagoktól ehhez illő elszántságot, komolyságot, őszinteséget, együttműködést és helyenként önfeláldozást vár el. A Bajnai-kormány első, pénteki ülésén a miniszterelnök azt mondta: a kormány válságkezelő programjával foglalkoznak, amely a válság minden aspektusára megpróbál választ adni.
    
A kormányfő hangsúlyozta: van jelentősége annak, hogy a kormány mögött erős politikai támogatás, jelentős parlamenti többség áll, ahogyan annak is, hogy "a kormány a dolgát, még a fájdalmas döntéseit is, nyitott szemmel, józan, tiszta fejjel, de ha kell, nehéz szívvel, de megtegye".

    Olyan munkára számítok, amelyben mindenki elkötelezett az egész ügy iránt, és nemcsak rész-, tárcaérdekeket követ, hanem Magyarország egészének, a válságból való kilábalásnak és egy új növekedési pályára állásnak a szempontjait - jelentette ki Bajnai Gordon.

    "Egy év, egy kormány a válságkezelés érdekében" - fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint erre a feladatra vállalkozott az új kabinet. Kiemelte, hogy az új és korábbi tagok célja közös: Magyarország kivezetése a súlyos világgazdasági válságból - sokszor fájdalmas és nehéz döntésekkel, de nagy elszánással és felelősséggel.
    Az országot olyan pályára kell állítani, amelynek eredményeként a polgárok egy biztatóbb, jobb jövő felé haladhatnak a következő években - szögezte le Bajnai Gordon.
   
A kormányfő szavai szerint kabinetjét a változatosság és a folytonosság egyszerre jellemzi; az új összeállításban megerősítették a szakértői képviseletet, mert azt "gondoljuk, hogy válságnak nincs ideológiája, a válság politikamentes, a válságkezelés nem bal- vagy jobboldalról szól".
    
    A válságkezelő program kapcsán a kormányfő elmondta még, hogy az nemcsak az azonnali, rövid távú kérdésekre keres választ, hanem azokra is, hogy Magyarország miként kerülhet új növekedési pályára.
    
MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!