Belföld

2009.04.28. 10:51

Interneten árverez lakásokat a Hild Csoport

Jövő hétfőn indítja honlapján első árverését a Hild Csoport, céljuk, hogy hetente legalább egy lakást értékesítsenek ezen a módon, a kikiáltási ár a piaci ár fele lesz - hangzott el a Hild sajtótájékoztatóján kedden Budapesten.

feol.hu

A Hild az életjáradék programja alapján több mint 2 ezer lakáshoz jutott, amelyeknek 32 milliárd forint az összértéke. Ebből 56 lakás üresedett meg, ezeket értékesítik, de nemcsak elektronikusan, hanem hagyományos technikával, illetve csomagban is.
A Hild Örökjáradék Zrt. négy éve működik, és várhatóan újabb négy év múlva tudja a bevételeiből - az eladott lakások áraiból - fedezni a járadékokat - mondta a tájékoztatón Kézdy Gábor vezérigazgató. Miután 2006-ban magába olvasztott egy 100 lakással rendelkező hasonló céget, a most eladásra kínált 56 lakás ez utóbbi cégnek a múlt század kilencvenes éveiben kötött szerződéseiből származik. (Ennyi lakás eredeti tulajdonosa halt meg, így a szerződés szerint értékesíthető az ingatlan.)
A Hild - miután deviza hitelből fedezi az életjáradékokat - a forint drasztikus gyengülésekor felfüggesztette a programját, de Kézdy Gábor reméli, hogy még az idén folytatni tudják. A válság miatt ugyan is az igény megnőtt a lakásért cserébe kapható életjáradékra. A csoport romániai cége - szintén a válság hatására - meg sem kezdte tevékenységét, míg a bolgár leánytársaság 100 lakás után függesztette fel a tevékenységét.
A meglévő lakások értékesítését Márton Ferenc a Hild Csoport operatív igazgatója mutatta be. Folytatják a hagyományos értékesítést, amikor hozzájuk, mint eladóhoz fordulnak a vevők. Az internetes aukció pedig úgy zajlik, hogy a piaci ár felét határozzák meg kikiáltási árként, de közlik az irányárat is - ennyit akarnak kapni a lakásért. Viszont a licit indulásakor titokban tartják azt a minimum árat, amely alatt nem lesz érvényes az árverés. Viszont ha ezt eléri a licit, azt nyomban megtudja e tényt valamennyi részvevő, és innentől már valóban "élesben" folytatódik a licitálás.
Az árverezésre - bankkártyán befizetett - 3 ezer forintos regisztrációs díjjal lehet jelentkezni. Az első lakás a VII. kerületi Marek József utca egyik házának 39 négyzetméteres lakása, amely 5,7 millió forintos kikiáltási árral indul a hétfőn kezdődő, és szerda este végződő árverésen, az irányára pedig 11,5 millió forint. A leütési ár 10 százaléka automatikusan foglalónak számít, ha a nyertes mégsem köt szerződést, ennyit követel tőle a Hild.
A lakásokból csomagot is lehet összeállítani, ilyenkor összeadják a becsült forgalmi értékeket, és ebből alkudhat a vevő.
A Hild legtöbb lakása Budapesten és Pest megyében található, de a megyeszékhelyeken is kínál eladásra ingatlanokat.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!