Belföld

2009.05.06. 18:11

KDNP-s javaslat az emberek ellehetetlenülésének megakadályozására

FMH - A családok csődvédelméről szóló javaslatot nyújtott be az Országgyűléshez szerdán a KDNP - jelentette be Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke és parlamenti frakcióvezetője szerdán sajtótájékoztatón, Zalaegerszegen.

feol.hu

A közműszolgáltatók, a bankok gátlástalansága, a munkanélküliség soha nem látott mértéke miatt az emberek ellehetetlenültek. Miután nem tudják fizetni a hiteltörlesztésüket, családok százezreit veszélyezteti, hogy elvesztik a lakásukat és utcára, gyermekeik pedig állami gondozásba kerülnek.
    
A KDNP ezért a magáncsőd intézményének bevezetést javasolja, így a cégekhez hasonlóan a családok és a magánszemélyek is kérhetnének csődvédelmet. A KDNP szerint az állami szociális bank létrehozása lehetővé tenné a likviditási problémák áthidalását. A javaslat második eleme, hogy a bíróságok kapjanak felhatalmazást, hogy a családok összes ügyét egy bíró tárgyalja, és akár a közműszolgáltató, akár a bankok felé fizetési moratóriumot rendelhessen el. A családsegítő hálózat átalakításával a családoknak a pénzügyekben, életvitelben szakemberek tudnak majd segítséget nyújtani. 
    
A három pillér - a szociális bank, a bíróság és a családsegítő szolgálat - képes lesz családok tízezreit megmenteni a csődtől. Közgazdasági szempontból sokkal olcsóbb a "még küzdő" családokat megtartani, mint a tíz- és százezrével lecsúszott embereket újra felemelni - jegyezte meg Semjén Zsolt.      
    
Az EP-választásról a KDNP elnöke elmondta: a nemzetérdekek feladása, a "brüsszeli bürokrácia" kiszolgálása zsákutcát jelent. Ugyanakkor nem jelent megoldást az "unió-ellenesség" sem, mert ezzel elveszne az a lehetőség, hogy nemzeti érdekeket képviselő emberek jussanak el Brüsszelbe. A Fidesz és KDNP javaslata, hogy részt kell venni az Európai Unió életében, ott kell lenni minden stratégiai helyen, részt kell venni a döntési mechanizmusban, mert ez teszi lehetővé a nemzeti érdekek képviseletét.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!