Belföld

2009.05.21. 10:24

Otthonvédők: állítsák le a kilakoltatásokat!

Senkit ne lakoltassanak ki otthonából, ha azt jogszerűen vette birtokba és önhibáján kívül nem tudja törleszteni az adósságát, illetve a lakás fenntartásának költségeit - követeli az Otthonvédők nevű civil összefogás.

feol.hu

Az Otthonvédők álláspontjukat csütörtökön ismertették a sajtó képviselőivel egy budapesti sajtótájékoztatón.
Az összefogás tagjai - köztük a Magyar Szociális Fórum és Kerekasztal és az Október 23. Bizottság Alapítvány - szerint Magyarországon 750 ezer ember retteg attól, hogy mivel nem képes törleszteni devizahitelét, kilakoltatják; további 720 ezer ember pedig nem tudja fizetni közüzemi díjtartozásait.
Simó Endre, a szociális fórum szervezője szerint a probléma megoldásáért az államnak meg kell állapodnia a bankokkal és a hitelezőkkel abban, hogy a tartozásuk miatt tulajdonjogukat elvesztő adósok bérlőként lakásukban maradhassanak, adósságuk törlesztése után pedig a lakásuk feletti tulajdonjogot is visszaszerezhessék.
Azt javasolják, hogy a tömeges kilakoltatások elkerüléséért a tulajdonjog az államra szálljon, ne pedig a hitelező bankra. Az állami garanciával ugyanis elejét lehet venni az otthonok elárverezésének - mondta. A kormánynak megoldást kell találnia a hitelezőkkel arra, hogy az adósok tartozását átütemezzék, és csak annyit lehessen követelni tőlük törlesztésként, amennyivel nem kerül veszélybe mindennapi megélhetésük.
Simó Endre szerint a megoldásig azonban azonnal le kell állítani az árverezéseket és a kilakoltatásokat, ezzel egyidejűleg pedig fizetési moratóriumot kell elrendeli. Az Otthonvédők emellett arra biztatják az embereket, hogy védjék meg otthonaikat és szervezzék meg védelmüket az ingatlan- és lakásmaffiákkal szemben. Azt is szeretnék elérni, hogy iktassák törvénybe a lakhatáshoz való jogot.
Az Október 23. Bizottság Alapítvány elnöke, Szöőr Anna pedig azt jelentette be a sajtótájékoztatón, hogy csalás miatt feljelentés tesz a Budapesti Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál két bank ellen, amelyek "a magyar állampolgárokat tévedésbe ejtik azáltal, hogy fejfájás elleni gyógyszernek, vagy cukorkának álcázva reklámozzák a gyorskölcsön lehetőségét". Szerinte a 100-500 ezer forintig terjedő, akár munkáltatói igazolás nélkül is adható kölcsön elhamarkodott felvétele a magas kamatok miatt az adósságcsapda elmélyülését jelentheti.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!