Belföld

2009.06.29. 07:54

Az SZDSZ támogatja az adórendszer átalakítását (frissítve)

FMH - Támogatja az adórendszer átalakításáról szóló törvényjavaslatot az SZDSZ-frakció. Erről hétfőn döntött a képviselőcsoport - közölte az MTI-vel Kóka János frakcióvezető.

feol.hu

A döntés legfontosabb indoka az volt, hogy jövőre 250 milliárd forinttal, 2011-től pedig - az SZDSZ módosító indítványának elfogadásával - újabb 150 milliárd forinttal csökken az adófizető polgárok és a vállalkozások adóterhe - olvasható a közleményben.
Az SZDSZ-ben a hétvégén vita volt az adótörvények között szereplő vagyonadóról. A budapesti szabad demokraták arra kérték az országgyűlési frakciót, hogy utasítsa el a vagyonadó bevezetését.

Kóka János rámutatott: az új adótörvény értelmében a személyi jövedelemadó 17 százalékos adókulcsának sávhatára először 5 millió forintra, majd az SZDSZ javaslatára 15 millió forintra emelkedik. "Ezzel a jövedelmek adóterhelése érdemben csökken, és az SZDSZ régóta képviselt álláspontjának megfelelően a magyar adórendszer érdemi elmozdulást tett az egykulcsos adó felé" - írta.
Mint olvasható, a változások nyomán az adórendszer jelentősen egyszerűsödik, több kisadó megszűnik, az adófizetőket és a vállalkozásokat "fojtogató adóbürokrácia" pedig csökken. Az adórendszer átrendezése azzal a liberálisok által hosszú ideje hangoztatott céllal is összhangban van, hogy a magyar gazdaság versenyképességének növelése érdekében a jövedelmek helyett, a tulajdon megadóztatására kerüljön át a hangsúly.A kormány által előterjesztett adótörvény nem csupán az SZDSZ programjában megfogalmazott elveknek felel meg, de összhangban van a Reformszövetség a párt által támogatott koncepciójával is - írta Kóka János.
"Az elmúlt két hónapban a válságkezelő Bajnai-kormány többet tett a stabilizációért és a gazdaságért, mint a kisebbségi szocialista kormány az azt megelőző egy évben. A mintegy 1.000 milliárd forintos kiadáscsökkentéssel megóvta az országot a fenyegető államcsődtől, az adórendszerrel kapcsolatos javaslataival pedig a gazdaság növekedését igyekszik támogatni. Ezért a nehéz helyzetben dolgozó kormány mögül kihátrálni ésszerűtlen, és gyáva lépés lenne. Még akkor is, ha nem minden esetben értünk egyet terveivel, egyes lépéseivel" - zárul a közlemény.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!