Belföld

2009.06.15. 12:24

MSZP: nyíltan Baka Andrásról

FMH - Az MSZP-frakció nyílt szavazást javasolt a Parlamentben a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára jelölt Baka András megválasztásáról.

feol.hu

- Az MSZP-frakció azért javasolta a nyílt szavazást, hogy derüljön ki, ki támogatja Baka András megválasztását a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára - mondta Göndör István szocialista frakcióvezető-helyettes hétfőn az MTI-nek Répássy Róbert (Fidesz) nyilatkozatára válaszolva.
Meg vagyunk győződve arról, hogy "korábban is a Fidesz nagy létszámban" nem támogatta Baka András megválasztását, csak mindig az MSZP-re "nyomta a balhét" - közölte a politikus, aki szerint ebből szerettek volna most kilépni. Hozzátette: ezért tették azt a nyílt szavazásról szóló javaslatot, hogy derüljön ki, ki mond mást, hogy "a szó és a tett egysége hol van meg".
Göndör István emlékeztetett rá, hogy a házbizottság nap folyamán tartott ülésén az MSZP kezdeményezte, titkos szavazás helyett nyílt szavazáson, nyomógombbal döntsenek Baka András Legfelsőbb Bíróság elnökévé történő választásáról. Hozzátette: javaslatukat a Fidesz, a KDNP és az SZDSZ sem támogatta.
Göndör István megerősítette: az MSZP-frakció támogatja Sólyom László köztársasági elnök jelöltjének megválasztását.
    
Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese hétfőn az MTI-nek azt mondta, nincs lehetőség nyílt szavazásra, mert a házszabálytól eltérést eljárási, felszólalási, tárgyalási kérdésekben lehet ugyan alkalmazni, de ilyen, garanciális kérdésekben nem.
Szerinte ezzel a "színjátékkal" a szocialisták csak azt akarták bizonyítani, hogy teljes mellszélességgel Baka András mellett állnak, holott szerinte - csakúgy, ahogyan egy évvel ezelőtt sem támogatták - most sem fogják a jelöltet megszavazni.     
A Fidesz frakcióvezetője jelezte: a Fidesz és a KDNP, ahogyan eddig, most is támogatja majd a köztársasági elnök jelöltjét.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője ugyanakkor még a házbizottság ülése előtt bejelentette, hogy az MSZP-frakció támogatja Baka András megválasztását a Legfelsőbb Bíróság elnökének. Az MTI azon kérdésére, miért változott meg egy évvel ezelőtti álláspontjuk, Mesterházy Attila az indokok közé sorolta az Országos Igazságszolgáltatási Tanács támogatását, illetve azt, hogy a frakció alkotmányügyi munkacsoportja szerint a jelölt által képviselt szakmai program egybeesik az MSZP törekvéseivel, és a magyar igazságszolgáltatás érdekeit szolgálja.

Sólyom László köztársasági elnök először 2008 májusában  jelölte a posztra Baka Andrást, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi magyar bíráját, aki azonban akkor a parlamentben, a titkos szavazáson nem kapta meg a megválasztásához szükséges kétharmados többséget.
Akkor az MSZP, az SZDSZ és az MDF már a szavazás előtt jelezte, hogy nem támogatja a jelölt megválasztását. Az MSZP döntését akkor azzal indokolta, hogy a jelöltnek nincs magyarországi bírói gyakorlata.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!