Belföld

2009.06.08. 15:37

Simor András jegybankelnök eladja ciprusi cégét

Simor András jegybankelnök hétfőn újságíróknak kijelentette: a tulajdonában lévő ciprusi társaságot a lehető leggyorsabban eladja, a befektetés értékesítéséből befolyó összegeket pedig hazautalja Magyarországra.

feol.hu

A Magyar Nemzeti Bank elnöke hétfőn újságíróknak  háttérbeszélgetésen elmondta: a Cipruson bejegyzett cégben lévő tulajdonát a magyarországi törvényeknek megfelelően minden esetben bejelentette, vagyonnyilatkozatában feltüntette. 
Hozzátette: "a parlamentnek beadott vagyonnyilatkozatomban azért nem szerepelt a cégemben lévő vagyon összege, mert erre a vagyonnyilatkozat nem kérdez rá, a vagyonnyilatkozat nem jó, nem ad reális képet arról, milyen a kérdezett személy tényleges vagyoni helyzete. Alapvető felelőssége azonban nem a választ adónak, hanem a kérdezőnek van ezzel kapcsolatban" - vélekedett.
A jegybankelnök kifejtette: a vagyonnyilatkozat célja az, hogy a közalkalmazásában álló személy, amíg közszolgálatban áll, ne gazdagodjon illegális módon, azaz a közszolgálatból származó jövedelme elszámoltatható legyen.
Az elnök hozzátette: megértette azok véleményét, akik szerint a közszereplőkre, így a jegybankelnökre is, szigorúbb viselkedési szabályoknak kell vonatkozniuk, ezért a törvényi kötelezettségen túlmenően a jövőben a vagyonnyilatkozatban fel fogja tüntetni az eddig hiányolt adatokat, és korábbi nyilatkozatait is ezek szerint módosítja, ha szükséges, kiegészíti.
Simor András megerősítette: a tulajdonában álló külföldi társaság Cipruson, az Európai Unió egyik tagállamában van bejegyezve, de már nem offshore cég, ugyanis 2004 óta Ciprus az unió tagja és ezáltal megszűnt adóparadicsomnak lenni.
Kiemelte: az igaz, hogy korábban "offshore centrumnak" számított Ciprus, megjegyezte azonban, hogy 2004 előtt Magyarország is adóparadicsom volt, számos offshore cégnek adott otthont, sőt, a rendszerváltást követően a külföldi befektetések közül jelentős számú cég ilyen offshore státusszal került Magyarországra.
A jegybank elnöke aláhúzta: a mostanában a sajtóban vitatott 800 milliós befektetése, amelyet egyik külföldön bejegyzett cégből egy másik külföldön bejegyzett alapkezelőhöz utalt át, szintén korábbi, külföldön keletkezett jövedelmeiből származott.
Nyomatékosította: "Magyarországról semmilyen jövedelmet nem utaltam át külföldre."
Aláhúzta: azért tartotta kint befektetését, hogy "a vagyonkezelői döntésektől távol legyen" és az egyedi befektetésekről ne ő döntsön.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!