Belföld

2009.07.07. 14:03

A fejlesztési ügynökség kompenzál a magasabb áfa miatt

FMH - Kompenzálja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a 2009. július 1-jén megemelt áfát, a projektgazdáknak fel nem róható költségnövelő tényezőként - közölte az NFÜ kedden.

feol.hu

A hivatal közleményében emlékeztet arra, hogy hasonló kompenzációra már korábban sor került a forint árfolyamának jelentős gyengüléséből adódó hatás ellensúlyozására, nemrégiben pedig a megemelt áfa kompenzációjáról döntött a kormány.
Az NFÜ közölte, hogy a kompenzációs eljárásrend elsősorban azokra a projektekre fókuszál, amelyek pályázatát az áfaemelés előtt nyújtották be, a projektgazda nem, vagy csak részben jogosult az áfa levonására, továbbá az áfaemelés tényleges költségnövekedése minimum 2 százalék, de legalább 5 millió forint. 
Továbbra is elvárás, hogy a projektgazda mindent megtegyen a többletkiadások elkerülése vagy mérséklése érdekében. Átcsoportosítással, megtakarítással, kiadások csökkentésével, alternatív beszerzési források felkutatásával járulhat hozzá a források hatékonyabb felhasználásához. Az NFÜ szerint az évközi adóváltozások a projektek szempontjából akár megtakarítást is eredményezhetnek, például a munkavállalói járulék csökkentése miatt.
Az áfaemelés hatásának bemutatása, mértékének alátámasztása a pályázó feladata, és ha megfelel a kompenzációra jogosultság feltételeinek, akkor kezdeményezheti a támogatási szerződés módosítását az irányító hatóságnál az áfa-ellentételezésre.
Az ügynökség a jövőben megjelenő pályázatok esetében is biztosítani kívánja a le nem vonható áfa elszámolásának lehetőségét - írja az NFÜ közleményében.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!