Belföld

2009.08.17. 13:18

Ujhelyi István a turizmusról: a vártnál kisebb mértékben csökkennek a bevételek

Jó ütemben haladnak a turisztikai fejlesztések, a válság nem vetette vissza a vállalkozások forrásfelhasználási kedvét - mondta Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára hétfőn a kormányszóvivői tájékoztatón annak kapcsán, hogy a kormány nemrégiben megtárgyalta a turisztikai fejlesztéseket.

feol.hu

A kiemelt turisztikai projektet megvalósító fővárosi állatkertben tartott kormányszóvivői tájékoztatón az államtitkár emlékeztetett arra, hogy Magyarországon a 2004-2006. évi Nemzeti Fejlesztési Tervben (NFT) 30 milliárd forintot fordítottak turisztikai beruházásokra, a 2007-2013. évi Új Magyarország Fejlesztési Tervben (ÚMFT) pedig 300 milliárd forint keret áll erre a célra rendelkezésre.
Ujhelyi István elmondta: a nemrégiben megjelent pályázati kiírásokkal együtt 2009-2010-ben mintegy 100 milliárd forintot fordít az ország turisztikai fejlesztések támogatására az európai uniós források felhasználásával, amelyből mintegy 55 milliárd forint az ÚMFT pályázati forrás, és további 40 milliárd forint beruházás valósul meg a kiemelt turisztikai projektek révén.
Újhelyi István hangsúlyozta: a turisztika stratégiailag kiemelt terület, Magyarországon 400 ezer embert foglalkoztat az idegenforgalom és vendéglátás, a GDP 8,5-9 százaléka ebből a szektorból származik.
A kormányszóvivői iroda háttéranyagában szerepel, hogy 2004-2006. között az Nemzeti Fejlesztési Tervben 30 milliárd forint támogatás révén 142 turisztikai projektet valósítottak meg, 8,4 milliárd forint jutott 94, szálláshelyfejlesztést célzó beruházásra, 22,3 milliárd forintot költöttek 48 turisztikai vonzerő-fejlesztési programra.
A 2007-2013. évi ÚMFT-ben 300 milliárd forint turisztikai fejlesztési forrás szerepel. A 7 éves keret több mint 40 százalékát már a 2007-2008. évi akciótervi időszakban meghirdették szálláshelyek, valamint turisztikai attrakciók fejlesztésére szóló pályázatokon. A két pályázaton eddig 278 projekt nyert el mintegy 73 milliárd forint értékű támogatást.
Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatója elmondta, hogy az állatkert az ország leglátogatottabb turisztikai látványossága, az idén is várhatóan elérik az egymilliós látogatói számot. A fejlesztési tervekről szólva hangsúlyozta, hogy a nagysziklával kapcsolatos beruházásokat folytatni kívánják. Szeretnék elérni, hogy a Közép-Magyarországi Operatív Programban (KMOP) kiemelt projektként támogatást kapjon a szikla belsejében interaktív tudományos központ kialakítása.
Kérdésre válaszolva Ujhelyi István úgy fogalmazott, megnyugtató, hogy a gazdasági válság az ország turizmusának egészére a vártnál kevésbé hat kedvezőtlenül, a bevételek kisebb mértékben csökkennek, mint ahogy prognosztizálták. A 2010. évi elfogadott adótörvények véleménye szerint előnyösek a turisztika számára, a falusi turizmus képviselőivel pedig egyeztetnek a fejlesztési lehetőségekről, hiszen az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) is jelentős források vannak falusi turizmus minőségi fejlesztésére.
Az állatkert bővítésével kapcsolatos kérdésre válaszolva Persányi Miklós elmondta: egyeztetnek a MÁV-val a vasúttársaság számára feleslegessé vált területek felhasználásáról.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!