Belföld

2009.10.12. 11:51

A távhő és a megújuló energia áfája is alacsonyabb lesz - közölte Bajnai

FMH - Az MSZP-frakció megállapodott a kormánnyal, hogy január elsejétől 18 százalékról öt százalékra csökken a távhő általános forgalmi adókulcsa - jelentette be hétfőn Budapesten Bajnai Gordon miniszterelnök és Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezetője, aki közölte azt is: különadó bevezetését javasolják az állami és az önkormányzati cégeknél a kétmillió forint feletti fizetésekre.

feol.hu

A kormányfő az MTI kérdésére elmondta: az áfacsökkentés 17-18 milliárd forintot jelent, és annak forrását a tartalékokból biztosítják. Közölte, hogy támogatják a szocialista frakció azon javaslatát is, hogy a megújuló energiaforrásokon alapuló hőszolgáltatás is az ötszázalékos áfakulcsba tartozzon.
Bajnai Gordon közölte: a távhőáfa csökkentése 650 ezer családot, mintegy kétmillió embert érint. Utalt arra, júniusban arra tettek ígéretet, hogy ha a költségvetés számai tarthatóak, akkor csökken a távhőáfa.
A miniszterelnök a 2010-es büdzsével összefüggésben úgy vélte, nem sérülhetnek a kéttannyelvű, illetve a művészeti oktatás területén kitűzött célok. Hozzátette: az Út a munkához program tovább bővül, jövőre több forrás lesz arra.
A gyermekétkeztetés, az egészségügy, az egyházi finanszírozás, a fogyatékos szervezetek támogatása területén született megállapodásokkal, valamint a távhőáfa csökkentésével a kormány "elment a falig, nincs hova hátrálni", a jövő évi költségvetésen ennyi tartalék volt, ennyit bír ki - hangsúlyozta a miniszterelnök.
A politikus hangsúlyozta: nagyon sok tennivaló van még hátra, például a közösségi közlekedés területén is addig, hogy ezt a költségvetést 3,8 százalékos hiánnyal fogadja el az Országgyűlés.
 "Ez a hiánycél, ennek a betartása jelenti azt, hogy Magyarországon kilábalás lesz, talpraállás lesz, hogy Magyarországon 2011-től érdemi növekedés lesz" - fogalmazott Bajnai Gordon, aki szerint a büdzsét el fogja fogadni a parlament.
 Mesterházy Attila bejelentette: a nap folyamán azért kezdenek egyeztetést a Pénzügyminisztériummal, hogy a bérplafonon túl hogyan lehetne rendezni a kétmillió forint feletti fizetéseket az állami és az önkormányzati cégeknél.
 A frakcióvezető közölte: azt javasolják, hogy Szlovéniához hasonlóan a kétmillió forint feletti fizetések e feletti részét sújtsa egy különadó. Hozzátette: Szlovéniában ennek az adónak a mértéke 90 százalék, az MSZP azt javasolja, hogy Magyarországon ez 100 százalékos adókulcs legyen.
Mesterházy Attila kérdésre válaszolva azt mondta, nem támogatják a Fidesz azon javaslatát, hogy még hétfőn döntsön a parlament a távhő áfájának csökkentéséről.
"A Fidesz ezért az ügyért nem sokat tett az elmúlt időszakban, pusztán politikai botrányt kavart ebben a kérdéskörben" - vélekedett.
Hozzátette: az MSZP-nek van egy önálló javaslata, amely több is, mint amit a Fidesz kér, hiszen a megújuló energiaforráson alapuló hőszolgáltatás kedvezményes áfakulcsa nem szerepel az ellenzéki párt javaslatában.
Mesterházy Attila kitért arra: egyeztetést kezdeményeztek a civil szervezetekkel a párt- és a kampányfinanszírozásról, illetve a korrupció visszaszorításáról. Elmondta, a múlt héten számos javaslatot kaptak a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Transparency International nevű szervezetektől, és azt kérték a szervezetektől, hogy jöjjenek el a frakcióhoz a héten, és beszéljék meg a javaslatokat.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!