Belföld

2009.10.07. 10:48

Az MSZP nem változtatna a gyermekétkeztetés normatíváján

Az MSZP módosító indítványt nyújt be a 2010-es költségvetéshez, hogy ne változzon a gyermekétkezetés normatívája; Lamperth Mónika a költségvetés szerdai vitában kijelentette: a szocialista frakció egységes abban, hogy a gyermekétkeztetés normatívája nem változhat.

feol.hu

A költségvetés kedden kezdődött általános vitájában több szocialista politikus is kiállt amellett, hogy nem csökkenhet jövőre sem a gyermekétkeztetésre fordított, az önkormányzati fejezetben meglévő összeg.
Lamperth Mónika a szerdai vitában kijelentette: az MSZP-frakció egységes abban, hogy a gyermekétkeztetés normatívája nem változhat, ezért módosító indítványt nyújtanak be a jövő évi büdzséhez.
Az MSZP országgyűlési képviselője elmondta, hogy a gyermekétkeztetés jövő évi normatívájára a kormány elhibázott szakmai javaslatot tett le; ezt a hibát az MSZP-frakció az első percben érzékelte, és  egyeztetést is folytatott a kabinettel arról, hogy lehet ezt úgy helyretenni, hogy a gyermekétkeztetés érdeke ne sérüljön.
Az MSZP elnökhelyettese hozzátette: bővítik is az ingyenes étkezésre jogosult rászorult gyermekek körét, a jövő évi költségvetésben ezt már a hetedik osztályosokra is kiterjesztik.
Lamperth Mónika úgy fogalmazott: ma egységes abban az MSZP-frakció, hogy "a gyermekétkeztetés normatívája nem változik, biztonságban van ez a terület".
A gyermekétkeztetéssel összefüggésben Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára azt mondta, a kormány támogatja majd azokat a módosító indítványokat, amelyek a gyermekétkeztetés további többlettámogatását szolgálják.
Az MTI értesülései szerint jövőre is megmaradna a 65 ezer forintos normatíva; a Pénzügyminisztérium 22.500 forinttal számolt a büdzsé tervezetében.
Az, hogy 2010-ben is a mai szinten marad a gyermekétkeztetés normatívája, azt jelenti, hogy a célul kitűzött nettó 85 milliárdos önkormányzati forráselvonás mértéke 17,5 milliárd forinttal lesz kevesebb - tudta meg az MTI. A kormány egy korábbi, kompromisszumos ígérete szerint csak 12,5 milliárd forintot kellett volna más fejezetben "találni", a jelenlegi konstrukció megőrzéséhez így még plusz ötmilliárd forintra van szükség.
Az MTI MSZP-frakciótagoktól származó információi szerint a kormány ígéretet tett a szükséges források előteremtéséhez, ám egyelőre nem tudni, hogy honnan pótolnák a kiesést.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!