Belföld

2009.10.30. 18:07

Frekvencia-pályázat: az MSZP és a Fidesz nem vizsgálódna

FMH - Hiába javasolta Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője, hogy a parlament vizsgálódjon a rádiófrekvencia-pályázatok odaítélésével kapcsolatban, az MSZP-nél és Fidesznél is süket fülekre talált.

MTI

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője pénteken nyílt levélben fordult Mesterházy Attila MSZP-s és Navracsics Tibor fideszes frakcióvezetőkhöz, akiktől azt kérte: a hétfői rendkívüli házbizottsági ülésen pártjuk támogassa, hogy soron kívüli döntéshozatallal állhasson fel az országos rádiófrekvenciák elosztása körül kirobbant vitát tisztázó bizottság.
A kérésnek az az előzménye, hogy a csütörtöki házbizottsági ülésen az SZDSZ már kérte: a házszabálytól való eltéréssel döntsenek hétfőn a bizottság létrehozásáról a rádiós frekvenciapályázatok ügyében. Akkor ezt az indítványt az MSZP elutasította, a Fidesz pedig nem nyilatkozott a szándékairól.
Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője "demokráciához nehezen illőnek" nevezte Kóka János vizsgálóbizottság-javaslatát. A politikus az országos kereskedelmi rádiófrekvenciák odaítélése körüli polémiát "az újkori magyar médiatörténet egyik legnagyobb csinált balhéjának" nevezte.
Mesterházy Attila, az MSZP-frakcióvezetője az MTI-vel közölte: nehezen értelmezhető Kóka János javaslata. Mint mondta, az ORTT független médiahatóság, döntései szuverének; tevékenységébe nincs lehetősége és joga senkinek sem beleszólni. A szocialista politikus szerint az SZDSZ-frakcióvezetőjének javaslata olyan, mintha egy bírósági döntés megvitatására hoznának létre parlamenti vizsgálóbizottságot.
Az MSZP a hétfői rendkívüli házbizottságon sem támogatja a testület létrehozását. Mesterházy Attila emlékeztetett arra, hogy erről már nyilatkoztak a héten.
Az MDF szerint lesújtó bizonyítványt állít ki a magyar demokráciáról, hogy az ORTT elnöke a frekvenciadöntéssel kapcsolatos pártpolitikai befolyásra való hivatkozással volt kénytelen lemondani tisztségéről.
Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF elnökségének tagja pénteki közleményében azt írta: a Fidesz és az MSZP frekvencia-paktumot kötött: az MSZP megszavazta a Fidesz pártrádióját, a Fidesz pedig megszavazta az MSZP pártrádióját, s ezzel elvették az emberektől a zenét. Elég volt abból, hogy a Fidesz és az MSZP felosztja egymás között az országot. Elég volt abból, hogy a két párt rendre ott egyezkedik, ahol nem kellene: a fővárosi parkolásban, a Margit híd felújítási költségeinek megduplázásában - fogalmazott.
A Jobbik az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: a párt "nem hullat krokodilkönnyeket, amiért a liberális kultúramérgezés két szimbolikus bástyájának, a Sláger és Danubius Rádiónak műsorszolgáltatási jogosultságát az ORTT döntésének értelmében nem hosszabbították meg". 
Ugyanakkor aggodalommal látják a Fidesz és az MSZP hosszú évek óta tartó, háttéralkuk formájában működő nagykoalíciójának újabb példáját, ezúttal az SZDSZ "koncain való osztozkodást" - olvasható.
Majtényi László, az ORTT elnöke a Magyar Rádió 180 perc című reggeli műsorában pénteken arról beszélt, hogy nem írja alá a két országos kereskedelmi rádiós frekvencia pályázatának győzteseivel kötendő műsorszolgáltatási szerződést.
Azt mondta, a szerződéskötést éppúgy nem obstruálja, mint a döntéshozatalt, mert azt gondolja, "mindenki egye meg, amit főzött"; "más kérdés, hogy én nem fogom azt a szerződést aláírni, de a testület bármelyik tagja aláírhatja" az ORTT nevében, a megállapodás érvényességéhez egy szignó elegendő.     Az ORTT szerdán a Fidesz, a KDNP és az MSZP által delegált tagok voksával határozott a két országos kereskedelmi rádió műsorszolgáltatási jogosultságának odaítéléséről; a döntést egyhangúlag hozták meg.     A kisebbik vételkörzetű, a lakosság 67 százalékát elérő - november 18-áig a Danubius Rádió által használt - jogosultságot az Advenio Zrt., a nagyobbik, 81 százalékos lefedettséget biztosító, most a Sláger Rádió adását továbbító hullámsávot pedig az FM1 konzorcium nyerte el hét évre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!