Belföld

2009.11.03. 14:25

Hárommilliós segélycsomag Ukrajnának

FMH - A Magyar Vöröskereszt elnöke, Habsburg György negyvenezer szájmaszkból és az influenza tüneteit enyhítő gyógyszerből álló segélycsomagot adott át a budapesti ukrán nagykövetségnek, a rohamosan terjedő ukrajnai járvány miatt.

MTI

A csomagokat Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke adta át Dmitro Tkacsnak, Ukrajna magyarországi nagykövetének.
Selymes Erik, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója közölte, a szállítmányban hárommillió forint értékű lázcsillapító és antibiotikum van. A héten valószínűleg még egy szállítmány indul - tette hozzá.
Közölte: a gyűjtési akciót az ukrajnai járvány "lecsengéséig" szeretnék folytatni.
Dmitro Tkacs az ukrajnai helyzetről szólva elmondta, az ukrán egészségügyi minisztérium hétfői adatai szerint 250 ezren betegedtek meg influenzában, 15 ezer ember került kórházba, közülük 253-an súlyos állapotban vannak, és 71-en haltak meg.
Közölte, 14 esetben erősítették meg, hogy H1N1 vírus okozta az influenzát. Három elhunyt esetében mutatták ki a H1N1 vírust.
Dmitro Tkacs elmondta, kilenc nyugat-ukrajnai megyében van karantén. Kárpátalján két ember halt meg, és körülbelül 2.000 influenzás beteg van ott.
 A nagykövet úgy fogalmazott, Ukrajna nem teljesen volt felkészülve az influenzajárványra. A nyugat-ukrajnai patikákban nem áll rendelkezésre elegendő gyógyszer és védőmaszk.
Mint megjegyezte, az érintett megyékben kialakult egy bizonyos pánikhangulat .
Dmitro Tkacs köszönetet mondott a Magyar Vöröskeresztnek, hogy gyorsan reagált az ukrajnai kérésre. Viktor Juscsenko ukrán elnök a nemzetközi közösségtől - egyebek mellett Magyarországtól is - kért vasárnap segítséget az ukrajnai influenzajárvány ellen küzdelemhez.
Az ukrán elnöki hivatal szerint Juscsenko Magyarország, Fehéroroszország, Moldova, Lengyelország, Oroszország, Románia, Szlovákia és az Egyesült Államok vezetőihez, illetve a NATO főtitkárához és az Európai Bizottság elnökéhez írt segítségkérő levelet. 
"Ukrajna nemzetbiztonságát fenyegető valós veszély - amelyet kizárólag önerőből nem tudunk semlegesíteni - megköveteli tőlem, hogy közeli barátokhoz és stratégiai partnerekhez forduljak sürgős segítségért" - tájékoztatott Viktor Juscsenko.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!