Belföld

2009.12.01. 05:59

Úton van hazánkba egy guantánamói fogoly

Úton van Magyarországra egy guantánamói fogoly, valószínűleg egy palesztin férfi.

MTI

Úton van Magyarországra egy guantánamói fogoly, egy másik pedig kedden hajnalban Franciaországba érkezett hírügynökségi jelentések szerint.
Megérkezett kedden hajnalban a dél-franciaországi Bordeaux-ba egy Guantánamón őrzött algériai férfi - közölte a fogoly ügyvédje az AFP-vel.
Egy másik fogva tartott úton van Magyarországra  - írta kedden hajnalban az AP amerikai hírügynökség és a The Washington Post című amerikai napilap internetes kiadása egy nevének elhallgatását kérő amerikai illetékesre hivatkozva. A férfi személyazonossága nem ismert, a lap úgy tudja, hogy palesztin állampolgár. A magyar kormány november 25-én fogadta el a guántanamói fogoly magyarországi befogadásáról szóló, a magyar és az amerikai kormány közötti megállapodást. A kormányrendelet rögzíti, hogy az amerikai védelmi minisztérium ellenőrzése alatt álló Guantanamo-öbölbeli fogolytáborból egy korábbi fogva tartottat Magyarország fogad be.
Bajnai Gordon miniszterelnök szeptember közepén jelentette be, hogy Magyarország befogad egy volt guantánamói foglyot, valószínűleg egy palesztin állampolgárságú férfit.
A kedden hajnalban Franciaországba érkezett fogoly a 39 éves Szaber Lahmar egyike annak a hat algériainak, akit Boszniában vettek őrizetbe 2001-ben azzal a gyanúval, hogy merényletet tervezetek a szarajevói boszniai nagykövetség ellen. Ötüket - közöttük Lahmart - bizonyíték hiányában 2008 novemberében felmentette a bíróság. Lahmar az utolsó, akit közülük szabadon engedtek. Mind ügyvédje mondta, most esélye lesz új életet kezdeni Franciaországban.
Hétfőn este két tunéziai férfit, a 39 éves Adel bin Mabrúkot és a 43 éves Rijad bin Naszrit szállították Olaszországban Guantánamóról. Őket azzal gyanúsítják, hogy egy olyan terrorista csoporthoz tartoztak, amely Afganisztánban és más országokban elkövetett merényletekhez  toborzott öngyilkos merénylőket. A két férfit Olaszországban állítják bíróság elé.
Barack Obama néhány nappal hivatalba lépése után rendelte el a kubai területen lévő amerikai katonai támaszponton működő börtön 2010-ben történő bezárását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!