Belföld

2010.01.14. 10:42

Személyiségtesztek, milliókért?

FMH - Az egyik hetilap cikke szerint egynapos "humánátvilágításra", személyiségtesztekre fejenként 240-300 ezer forintot, összesen nettó 240 millió forintot fizet a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) egy olyan cégnek, amelynek tulajdonosai Gyurcsány Ferenc exminiszterelnökkel és Szetey Gábor volt személyügyi államtitkárral közösen működtettek vállalkozást az 1990-es években

MTI

A Heti Válasz "A Gyurcsány-Szetey-recept: százmilliók személyiségtesztekre" című cikke a 2011-es magyar EU-elnökség stábtagjainak egyszeri "humánátvilágításával" kapcsolatban közli: több felháborodott tisztviselő jelezte náluk, hogy "egynapos (részben csoportos) kompetenciafelmérés és -értékelés címén stábtagonként 240-300 ezer forintot utal át a MeH annak a Develor Zrt.-nek, melynek tulajdonosai a ’90-es években Szetey Gábor későbbi személyügyi államtitkárral és Gyurcsány Ferenc majdani kormányfővel működtettek közös cégeket. A kancellária 2008 végén nettó 240 millió forintra szerződött a Develorral".
Amennyiben azért készülnének a tesztek, hogy a MeH eldönthesse, ki alkalmas stábtagnak, lehetne jelentősége az átvilágításnak, de csakis annyi múlik a felméréseken, hogy kinek milyen kompetenciafejlesztést vásárol majd az állam - újabb 87,5 millióért - áll a hetilapban, amely kitér egy 24,5 millió forintos kifizetésre, amelynek kedvezményezettje az egyéni képzési terveket készítő Telkes Zrt. lett. A lap szerint az egykor Kóka János vezette gazdasági tárca "udvari szállítójaként" ismertté vált cég naponként és tanácsadónként nettó 180 ezerért vállalta a dokumentumgyártást.
A MeH közlése szerint az EU-elnökségi stáb képzését az unió finanszírozza az Államreform Operatív Program keretein belül. A központi költségvetést viszont 15 százalékos önrész terheli, vagyis a Develornak, a Telkesnek és a kompetenciafejlesztési tender győztesének juttatandó 352 millió forintból több mint 50 milliót a magyar büdzsé áll - tartalmazza a Heti Válasz cikke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!