Belföld

2010.01.14. 09:39

Szmogriadó lehet Budapesten

FMH - Akár enyhébb szmogriadót is elrendelhetnek Budapesten, mivel a szálló por koncentrációja két helyen is nagyon magas.

MTI

Fehér Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársának tájékoztatása szerint a szálló por koncentrációja a Széna téren és Pesthidegkúton a legmagasabb. A szabályok szerint abban az esetben, ha két napig két helyen a tájékoztatási határérték felett marad valamilyen káros anyag koncentrációja, akkor el kell rendelni a szmogriadó enyhébb változatát.
Ha ugyanennyi ideig a még magasabb, riasztási határérték felett van a koncentráció, akkor a fővárosi önkormányzatnak nincs mérlegelési lehetősége: be kell jelentenie a szmogriadót, és ekkor már az autóforgalmat is korlátozhatják.
A következő napokban marad a borús, párás, ködös idő. Mivel nem várható változás az időjárásban, egyre romlik a főváros levegőjének minősége. Ha így megy tovább, a hétvégén elrendelhetik a szmogriadó enyhébb változatát - tájékoztatott Fehér Tamás.
A szálló por koncentrációja csütörtökön majdnem minden mérési ponton meghaladta az egészségügyi határértéket a fővárosban. Más káros anyagok koncentrációja lényegesen alacsonyabb.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!