Belföld

2010.02.23. 14:53

Ki kötheti be az infúziót? Új rendelet

FMH - Az egészségügyi tárca módosítja az ápolói tevékenységekről szóló jogszabályt - jelentette be Székely Tamás szakminiszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI

A módosítás értelmében, ha az orvos írásos engedélyt ad, és azt a szakdolgozó munkaköri leírásában rögzítik, a dolgozó végezheti átmenetileg a korábban vitatott tevékenységeket, így például az infúzió vagy a katéter bekötését. 
Hozzátette: a licence-vizsgáról szóló rendelet megszületésével ilyen engedély már nem lesz kiadható, és a korábban kiadottak is fél éven belül lejárnak, az érintett dolgozóknak licence-vizsgát kell tenniük.
A miniszter elmondta, hogy jelenleg 83 ezer szakdolgozónak van működési engedélye, ebből 5.444-et, azaz mintegy 6 százalékukat érintette volna az eredeti elképzelés. A rendelet csak az általános ápolói végzettséggel rendelkezőkre vonatkozott - jegyezte meg a tárca vezetője. 
Kiemelte: azt követően döntöttek a változtatás mellett, hogy a kórházak jelezték, hogy a betegellátás nem lenne folyamatos. A szaktárca azonban nem adta fel minőségi elképzeléseit - tette hozzá.
Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a licence-vizsgának érdemi többletforrás-igénye nincs. A rendeletnek az a lényege, hogy az érintett szakdolgozók azokon az osztályokon tehetik le a vizsgát, ahol most is dolgoznak. Székely Tamás megerősítette, továbbra is az az álláspontja, hogy mindenki olyan tevékenységet végezzen, amire a képzettsége van.
A módosítás péntekig megjelenik a közlönyben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!