Belföld

2010.04.21. 19:05

Anyagi segítség az árvíz sújtotta településeknek

FMH - Jauernik István, az Önkormányzati Minisztérium államtitkára gyors segítséget és előleget ígért a Bódva melletti településeknek, ahol napok óta tart a védekezés a magas vízállás és az árhullám miatt.

MTI

Az államtitkár a Borsod megyei Szendrő polgármesteri hivatalában egyeztetett a település, illetve a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetőjével, akik részletesen beszámoltak az elmúlt napok árvízi védekezéséről, annak költségeiről, valamint a károk mértékéről.
Jauernik István azt mondta: a rendeletnek megfelelően vis maior segítségért fordulhatnak az érintett önkormányzatok, több település már jelezte is igényét. Emellett azok, akik ezen forrás terhére előleget igényelnek - amellyel természetesen el kell számolniuk -, soron kívüliséget élveznek az elbírálás során.
A tárca államtitkára arról is beszámolt, hogy az önkormányzati tulajdonokban keletkezett károk, valamint a védekezésre fordított összeg mellett a települések jelezhetik azt is, ha plusz feladataik keletkeztek a rendkívüli időjárási körülmény, az árhullám miatt, és egyébként a település nehéz anyagi helyzetben van.
Példaként említette Szalonnát, ahol vízben álltak a házak, ezért lakóiknak - jelenleg huszonhárman vannak - el kellett hagyniuk otthonaikat. Az önkormányzatnak ebben az esetben gondoskodnia kellett elszállásolásukról.
A szaktárca közlése szerint az elmúlt napokban harminchét településen folytak árvízi védekezési munkálatok. A költségek várhatóan elérik majd a 60-80 millió forintot.
Az MTI-nek korábban - a védekezésben résztvevő önkormányzatok tájékoztatása alapján - szakemberek úgy fogalmaztak: a Bódva menti költségek elérhetik a 100 milliós nagyságrendet.
Az MTI tudósítójának tapasztalata szerint Szalonnán már visszahúzódott a Bódva, az elöntött ingatlanok közül  csak egyetlen háznál lehetett látni a vizet.
Szendrőben és Edelényben folyamatosan üzemeltek a szivattyúk, hogy a szivárgó vizeket, csurgásokat megakadályozzák, és védjék a közelben lévő házakat.
Az ÁNTSZ az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a szükséges fertőtlenítő anyagok beszerzése folyamatban van. A fertőtlenítést csak az ár levonultával lehet megkezdeni, s erről már tájékoztatták az érintett önkormányzatokat és a lakosságot is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!