Belföld

2010.05.20. 09:19

A Jobbik feljelentést tesz Malév-ügyben

FMH - Különösen jelentős kárt okozó csalás és a számviteli fegyelem megsértése bűntettének alapos gyanúja miatt tesz feljelentést a Jobbik a Malév privatizációs ügyletei kapcsán.

MTI

Volner János, a párt országgyűlési képviselője, a Jobbik rendvédelmi kabinetjének elnöke csütörtökön újságíróknak nyilatkozott az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) budapesti, Teve utcai székháza előtt, mielőtt bement az épületbe. Volner János közlése szerint "a menedzsment eltitkolta azt, hogy 32 millió euró viszontgaranciát nyújtottak a 32 milliós vételár mellé". 
Oszkó Péter ügyvezető pénzügyminiszter szerdán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén arról beszélt, hogy a Malév már magántársaságként jogszerűtlenül vállalt - a fent említett 32 millió eurót meghaladó összegben - viszontgaranciát az orosz állami Vnyesekonombanknál. A jobbikos képviselő már a bizottsági ülésen bejelentette, hogy feljelentést tesznek, erre Oszkó Péter úgy reagált: "ezt már magunk is megtettük, csak nem jelentettük be".
A jobbikos képviselő hangsúlyozta, hogy a Malév privatizációs szerződése előkészítetlen volt. Borisz Abramovics nevének említése nélkül azt mondta: a társaságot "olyan vevőnek értékesítették, aki magánszemélyként szoros kapcsolatot ápolt az orosz alvilággal. Mindez egy olyan cégnél történt, amely nemzetbiztonsági felügyelet alatt van". Hozzátette: a Malév kapcsán a magyar államot közvetlenül 8,5 milliárd forint közvetlen kár érte, és ha a légitársaság vagyonvesztését is figyelembe vesszük, akkor az meghaladja a 10 milliárd forintot. 
Oszkó Péter a szerdai bizottsági meghallgatáson elmondta: a Pénzügyminisztérium csak az idén február 10-én szerzett tudomást a Malév garanciavállalásáról, amelynek a Malév könyveiben nem volt nyoma. A viszontgaranciát a Malév vállalta, így az az állam számára nem jelent közvetlen kötelezettséget, azaz állami garanciát. 
Kitért arra: a 32 millió euró viszontgaranciát a február 26-án született magyar-orosz megállapodásban korlátozták ekkora összegre, azzal a kitétellel, hogy a kifizetést a Malév a bíróságon visszakövetelheti. 
Az ügyvezető pénzügyminiszter az ülés után újságíróknak azt hangsúlyozta: tisztázatlan, hogy a vádak kivel szemben állnak fenn.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!