Belföld

2010.05.06. 16:41

Kiosztották a 64 országos listás mandátumot

FMH - Az áprilisi országgyűlési választások első fordulójában kapott töredékszavazatok alapján 64 képviselő kerülhet a parlamentbe - állapította meg csütörtökön az Országos Választási Bizottság (OVB).

MTI

Az országos listáról az MSZP 29, a Jobbik 21, az LMP 11, a Fidesz-KDNP 3 mandátumhoz jutott. 
A tervek szerint az OVB elnöke jövő szerdán adja át az országos listáról mandátumot szerzőknek a megbízólevelet. 
Az országos listára a választók nem szavaznak közvetlenül, az országos listáról az 5 százalékot elérő pártok töredékszavazatok alapján kaphatnak mandátumot, a töredékszavazatok pedig két helyről származhatnak: egyrészt az egyéni választókerületekben, másrészt a területi listán "nem hasznosult" szavazatokból. 
Az egyéni választókerületből ide kerülnek azok a szavazatok, amelyeket a választás első érvényes fordulójában adtak le olyan pártjelöltre, aki nem nyerte meg az egyéni mandátumot a választókerületben. Töredékszavazat az a szavazat is, amelyet a párt a területi listáján nem tudott mandátumra váltani. 
Az országos listás mandátumok kiosztását az úgynevezett legnagyobb átlag elve alapján végzik, ez az úgynevezett d,Hondt-módszer. 
Első lépésként országosan összesítették a pártokra leadott töredékszavazatokat, majd az országos listán elérhető 58 mandátumhoz hozzáadták a területi listán be nem töltött mandátumok számát, ez ebben az évben 6 volt. Az MSZP összes töredékszavazata 1.221.523 volt, a Jobbiké 925.252, az LMP-é 471.305, a Fidesz-KDNP-é 135.592.
Ezután egy táblázatot készítettek, a táblázatnak annyi sora volt, ahány országos listás mandátumot ki kellett osztani, vagyis 64. A táblázat első sorában a listákra jutó töredékszavazatot tüntették fel, a másodikban a felét, a harmadikban a harmadát és így tovább. 
A mandátumokat úgy osztották ki, hogy megkeresték a táblázatban előforduló legnagyobb számot és amelyik lista számoszlopában ez megtalálható volt, az a lista kapott egy mandátumot. Ezután megkeresték a következő legnagyobb számot, és az eljárást addig folytatták, amíg ki nem osztották az összes mandátumot. 
Az MSZP országos listájáról mandátumot kapott Baja Ferenc, Bárándy Gergely, Ficsor Ádám, Gőgös Zoltán, Göndör István, Gyurcsány Ferenc, Harangozó Gábor István, Hiller István, Iváncsik Imre, Juhász Ferenc, Kiss Péter, Kovács László, Kovács Tibor, Lamperth Mónika, Mandur László, Mesterházy Attila Csaba, Nemény András, Nyakó István, Puch László, Simon Gábor, Dr. Simon Gábor, Szabó Vilmos, Szűcs Erika Mária, Tóbiás József, Tukacs István, Ujhelyi István, Vadai Ágnes, Varga László, Vitányi Iván.
A Jobbik országos listájáról mandátumot kapott Apáti István, Bana Tibor, Bertha Szilvia, Bödecs Barnabás, Dúró Dóra, Gyenes Géza, Hegedűs Lóránt Gézáné, Hegedűs Tamás Mihály, Kepli Lajos, Lenhardt Balázs Péter, Mirkóczki Ádám, Novák Előd, Nyikos László, Schön Péter, Sneider Tamás, Staudt Gábor, Szabó Gábor, Szávay István, Szilágyi György, Varga Géza, Zsiga-Kárpát Dániel Gábor. 
Az LMP országos listájáról mandátumot kapott Ertsey Katalin, Ivády Gábor, Kaufer Virág, Mile Lajos, Scheiring Gábor, Schiffer András, Szabó Rebeka Katalin, Szabó Timea, Szilágyi László, Szilágyi Péter Zoltán, Vágó Gábor.
A Fidesz-KDNP országos listájáról mandátumot kapott Wittner Mária, Schmitt Pál ésTapolczai Gergely József.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!