Belföld

2010.06.23. 12:06

A jövő intézménye

Székesfehérvár - A szakképzés megújítását tűzte ki célul a megye egyik legnagyobb szakképző intézménye, az Árpád TISZK.

Klecska Ernő

2008. augusztus 1-jével Székesfehérvár önkormányzata két nagy múltú, tradicionális szakképzési intézmény, az Árpád Szakképző Iskola és Kollégium és a mezőgazdasági arculatú Szent István Szakképző Iskola összevonásával életre hívta az Árpád TISZK-et. Célja ezzel az volt, hogy  a város szakképzési palettája felfrissüljön, a hagyományos képzéseken túl a TISZK helyet adjon új, a munkapiacon hiányszakmák képzésének.
A gazdaság igényeihez igazodó, korszerű, moduláris képzés új képzési struktúra kialakítását teszi szükségessé, ugyanakkor a hátrányos helyzetű, az oktatási rendszerből lemorzsolódó fiatalokat is be kell vonni a szakképzésbe, fejleszteni kell munkavállalói kompetenciáikat. Ennek megvalósításához új tananyagok beszerzése és bevezetése szükséges, de a TISZK Szakmaház nevű új központja révén pályaválasztási és pályaorientációs feladatokat is ellát.
A program sok mindenre ráirányította  a figyelmet  - mondja Ábrahám Norbert, az intézmény új  igazgatója. A múlt héten megválasztott szakember szerint erősíteni kell az együttműködést, a belső és külső kommunikációt a tagintézmények között. A pedagógiai módszertan fejlesztése és a szervezetfejlesztési munka során száz pedagógust sikerült bevonni és az intézményben komoly lendületet vett a felnőttképzés is. A ráépülő képzések terén a Szent Istvánban korábban is erős hagyományok voltak, például a gazdaképzésben,  s ezért  kalapot is kell emelni előttük - mondta Ábrahám Norbert.
Az intézményvezető örömmel tudatta, hogy az anyaintézetben is sikerül  ilyen képzéseket elindítani  az érintésvédelmi felülvizsgáló és a napkollektor-,  napelemszerelő szakmákban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!