Belföld

2010.07.20. 04:18

Kismamák, kiszolgáltatva - elvadult állapot a szüléseknél

Mikola Istvánnál "kiverte a biztosítékot" az a levél, amelyben egy kismama arról panaszkodott: harmadik gyermekének megszületéséhez fogadott orvosa kevesellte még azt a pénzt, amelyet az anyuka addig összegyűjtött. A doktor állítólag azt mondta, gyűjtsön még. A parlament egészségügyi bizottságának elnökét, korábbi minisztert az ügy kapcsán kérdeztük.

Móré Erzsébet

Aki  megteheti,  orvost  választ  magának,  legyen szó  terhességről (ami tudvalevőleg nem betegség),  szülésről,  de  akár  valódi betegségről. Többnyire annak tudatában, hogy  valahogyan  meg kell majd  hálálni a  külön törődést, a személyhez szóló, lehetőleg barátságos, megnyugtató  kapcsolatot. Erre  szolgál  (mármint a hálára) a  paraszolvencia,  ami azonban erősen a tűrt kategóriába  tartozik. Megszüntetésének számos akadálya van. Nos az utólagos  hála  mellett  előfordul  - kideríthetetlen, milyen mértékben  - az   előre kialkudott, kikényszerített  díjszabás. Nem a  törvényes  magánrendelőkben, hanem az állam finanszírozta intézményekben! Ez ellen emelte  fel szavát  Mikola István egészségpolitikus, aki interjút adott lapunknak.



- Milyen mértékűnek ítéli meg az előzetes megállapodás elterjedtségét?
- Túllépett egy bizonyos határt a panaszáradat. Ez országos probléma, nem új keletű, de mára elvadult a helyzet. Az országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor keresett meg, felvetette, hogy jó lenne, ha az egészségügyi bizottság foglalkozna ezzel a kérdéssel, mert őt nagyon sok várandós, áldott állapotban lévő nő keresi meg, és úgy látja, hogy ebből már demográfiai károk is keletkeznek.

 - Ön szerint más orvosszakmai területeken nincs előzetes megállapodás?
- Én azért nem szívesen szólok erről most, mert látom, hogy sokaknak érdeke, szakmán belül és kívül, hogy relativizálja ezt a kérdést, és átkenje ezt a szülészeti eseménnyel kapcsolatban történt észlelést a paraszolvenciára vagy más szakorvosi területekre. Én kizárólag a szülészeti eseményekkel kapcsolatos kérdésekről beszélek, már csak azért is, mert társadalmilag kiemelt, fontos területről van szó, másrészt pedig azért, mert a szülés, egyáltalán a várandós állapot nem betegség. Egészségesebb ember szülő nőnél nincs a kórházban. A nő szüli meg a magzatát, nem a szülészorvos, de ő segít akkor, ha segítségre van szükség. Egyébként ismerjük a paraszolvencia jelenségét, szembe is néztünk már egyszer vele, vele, hiszen 2001-ben megalkottuk a 107-es törvényt, amelyiknek az egyik fele egy új, a szabad szellemi foglalkozású szakorvosi jogállásról szólt. Egész Európában ez a gyakorlatot, a kikényszerített pénzek helyett díjtételekkel.

- Mégis milyen módon fogják felismerni, felderíteni az ilyen kikényszerítéses eseteket?
- Önök az oknyomozó újságírók, haha...

- De mindent mi sem tudunk felderíteni.
- Nézze: kapcsolja be az internetet. Vagy be kell ülni egy klubba, ahol kismamák beszélgetnek, hogy kigyűjtik a pénzt. Jönnek a gyerekeim is nekem azzal, hogy hogy is van ez? A szülő nő szüléskor kap állami támogatást, 60 ezer forint körüli összeget, s akkor bemegy szülni, és ennek a többszörösét fizeti ki mindenféle közteher nélkül, átláthatatlanul. Tulajdonképpen kinek adja és miért adja az állam a támogatást, amelynek alapvető célja az, hogy segítse a szülő nőt.

- Hol, mikor, kinél reklamálhat a kismama, tekintettel arra, hogy az Egészségbiztosítási Felügyeletet megszüntetik?
-  Ez a legnehezebb kérdés. Mert ez olyan szofisztikált, rafinériával kimunkált rendszer, ahol szájról szájra terjednek a tarifák. Ezek nevek nélkül, és csak megfoghatatlan módon terjedő dolgok, de benne van a köztudatban.

- Hogy ha nő lenne, és még nem született meg a gyermeke, nyilvánvalóan ön se jelentené fel a választott orvosát...
- Igen ez a lényeg, én is így látom a kérdést. A szülés intim dolog, a szülő nő kiválasztja az orvosát, joga van ehhez, és szeretné, ha a szülést úgy vezetné le az orvos, ahogy ő azt a legjobbnak tartja. Az európai normatívák mások, sokkal inkább nőközpontú a gondolkodás. Magát az eseménynek az intimitását, személyességét hangsúlyozzák. Úgy látszik, hogy mi ettől el vagyunk maradva. De nagyon szeretném hangsúlyozni, hogy én nem általában a szülésztársadalomról, és még inkább nem az orvostársadalomról beszélek, hanem arról a szülész társaságról, lehet kisebb-nagyobb csoport, ezt nem tudom megítélni, amely az egész orvostársadalmat bajba hozzák ezzel a gyakorlattal, és lejáratják. Nem akarok kemény szavakat mondani, de ez üldözendő gyakorlat.

 

 - Az ön minisztersége idején már felmerült, hogy az orvosok szellemi szabadfoglalkozásúként dolgozzanak. Annak idején nagy volt az ellenállás, úgy emlékszem. Mit gondol, a közeljövőben ez az elképzelés megvalósítható?
- Az elképzelés nem elképzelés csak, hiszen a 2001. évi 107-es törvényben ez egy kodifikált törvényt jelentett, aztán leírtuk a szabad szellemi foglalkozású szerződéses jogállásnak minden lényeges pontját. 2001-ben született meg ez a törvény. A hatálybalépése előtt, mivel elvesztette a mi oldalunk a választásokat, politikai fordulat következett be, ezt a törvényt is sok mással egyetemben megszüntették, hatályba sem lépett. Pedig ez a szakorvosi beavatkozásoknak jogszabályban kihirdetett, forintra megszabott tételeit tartalmazta volna. Azt kell megcsinálni. A jelenlegi kormány is elő fogja ezt venni, nem is kerülheti ki, mivel egész Európában ez a jogállás a domináns. A baj az, hogy Magyarországon olyan forráshiány van az egészségügyben, hogy ha most a normatív finanszírozásnak, ennek a bizonyos hbcs-nek a díjtételeiből kihámozzuk a szakorvosi részt, akkor ki fog derülni, hogy a királynak nincs ruhája, vagy hogy az európai szakorvosi díjtételeknek csak a töredékével lehet finanszírozni. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ennek a jogállásnak, amelyik a paraszolvenciát, és ezeket a feketepénzeket kiszorítja a rendszerből, a feltétele az, hogy az egészségügy konszolidációjára is sor kerüljön. 2001-ben a konszolidáció 670 milliárd forintot igényelt volna, ma olyan 1000 milliárd körüli ez az összeg. Ez egy egyszeri konszolidációs lépés lenne, ami elkerülhetetlen, alapvető, sürgős kérdés.

Életpálya

- 1947-ben született Veszprémben.

- 1972 óta orvos, szakterületei: belgyógyászat, infektológia. Az Egyesült Államokban egészségügyi szervezéstant és kórházi menedzsmentet tanult. Egyetemi oktató, egészségügyi menedzsmentet és minőségbiztosítást tanít.

- Munkahelyei: Ajka, Magyar Imre Kórház (igazgató), Fővárosi Szent László Kórház (főigazgató) Nemzetközi Gyógyszergyártók Egyesülete (igazgató), Országos Vérellátó Szolgálat (főigazgató). Egészségügyi miniszterként dolgozott az első Orbán-kormányban. Volt a magyar és a világ kórházszövetség elnöke, illetve alelnöke. A Magyar Tudományos Akadémia elnökének főtanácsadója, a Magyar Egészségügyi Társaság elnöke.

- Nős, három felnőtt gyermek édesapja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!