Belföld

2010.07.09. 14:27

L. Simon: a demokrácia győzelme, hogy Sólyom aláírt

FMH - A demokrácia és a jogállamiság győzelmének tartja az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának fideszes elnöke, hogy Sólyom László államfő aláírta az öt elemből álló médiacsomag egyik részét, az alkotmánymódosítást.

MTI

L. Simon László pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a parlament rendkívüli ülésszakának végéig, július 19-ig szavazni fog a Ház a médiacsomag három másik eleméről - amelyek meghatározzák a közmédiumok működését -, a javaslatcsomag ötödik részének, az úgynevezett médiaalkotmánynak pedig megkezdődik az általános vitája.
A politikus az alkotmánymódosítás államfői aláírását úgy értékelte, hogy a Fidesz szándékai egybevágnak a köztársasági elnök alkotmányértelmezésével.
Azzal kapcsolatban, hogy a médiastruktúráról szóló törvényjavaslat kétszer is a zárószavazások között szerepelt az Országgyűlés napirendjén, ám végül mindkét alkalommal lekerült róla, L. Simon László közölte: ennek gyakorlati, ütemezési oka volt. Szerették volna ugyanis egyrészt megvárni, hogy a köztársasági elnök hogyan fog viszonyulni az alkotmánymódosításhoz, másrészt be akarták tartani azt az ütemtervet, amely szerint először elfogadják az alkotmánymódosítást, majd megvárják annak kihirdetését, és utána tartják meg a többi javaslat zárószavazását - fejtette ki.
"Azok a bírálatok, amelyek szerint mi meg akarnánk hátrálni, nem valósak" - jelentette ki a bizottsági elnök.
L. Simon László kérdésre azt mondta, megítélése szerint ősszel állhatnak fel az új törvény szerinti testületek.
A Magyar Közlöny július 6-i számában megjelentek értelmében módosult a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló törvény 61. paragrafusa. A törvény a kihirdetését követő napon lépett hatályba. A jogszabályt az Országgyűlés június 28-i ülésnapján fogadta el.

Az első bekezdés a véleménynyilvánítás szabadsága mellett ezentúl a szólás szabadságát is említi.
A második bekezdés így szól: a Magyar Köztársaság elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét.
A harmadik bekezdés megállapítja, hogy a demokratikus közvélemény kialakítása érdekében mindenkinek joga van a megfelelő tájékoztatáshoz a közügyek tekintetében.
A negyedik bekezdés, amely eddig a közszolgálati médiumok felügyeletéről, vezetőinek kinevezéséről és a kereskedelmi médiumok engedélyezéséről, illetve a tájékoztatási monopóliumok megakadályozásáról szólt, ezentúl így szól: "a Magyar Köztársaságban közszolgálati médiaszolgáltatás működik közre a nemzeti önazonosság és az európai identitás, a magyar, valamint a kisebbségi nyelvek és kultúra ápolásában, gazdagításában, a nemzeti összetartozás megerősítésében, illetőleg a nemzeti, etnikai, családi, vallási közösségek igényeinek kielégítésében. A közszolgálati médiaszolgáltatást az Országgyűlés által választott tagokkal működő autonóm közigazgatási hatóság és független tulajdonosi testület felügyeli, céljainak megvalósulása felett pedig az állampolgárok egyes, törvényben meghatározott közösségei őrködnek."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!