Belföld

2010.09.22. 14:50

Hűtlen kezelés a katasztrófavédelemnél?

Hűtlen kezelés gyanújával nyomoz a rendőrség az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) gazdasági tevékenységével kapcsolatban, egyelőre ismeretlen tettes ellen - értesült több forrásból szerdán az MTI.

MTI

 Az MTI hatósági forrásokból úgy tudja, a rendőrség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt több olyan szerződéssel kapcsolatban is vizsgálódik, amelyet a katasztrófavédelem korábbi két vezető munkatársa kötött az elmúlt években.
A gyanúsnak vélt szerződések az OKF főigazgatójának, Tatár Attilának leváltása után, az állami szervezetek gazdasági tevékenységének átvilágítása során kerültek elő.
Bakondi György vezérőrnagy, az OKF július 1-jével kinevezett főigazgatója több állománygyűlésen is utalt a szerveztetnél tapasztalható szakmai és személyi feltételek romlására, a morális gondokra, valamint a szervezet ez évi költségvetésben lévő "komoly problémákra". Mindezekért az elmúlt nyolc év kormányzatát és az OKF akkori vezetését hibáztatta.
A vezérőrnagy nyilatkozataiban többször is megemlítette, hogy az OKF-nél a feltételek súlyos hiánya és az örökös megszorítások ellenére értelmetlen külföldi utazások, gépkocs-ivásárlások történtek, és tanácsadói szerződések köttettek. Utóbbiak közül egy 400 millió forintos, "menekülőkámzsáról" szóló szerződést említett, amelyeket a Paksi Atomerőmű térségében élő emberek kapnák meg egy esetleges katasztrófahelyzetben. A főigazgató akkor azt mondta: a szerződéskötés felveti a korrupció gyanúját. Közölte: mindezek ismeretében átvilágítja az OKF elmúlt nyolc évi tevékenységet.
Az MTI információ szerint a SEVESO II. uniós jogszabály hatálya alá tartozó 20 veszélyes vegyi üzem környezetében telepített Monitoring és Lakossági Riasztó Rendszer (MoLaRi) megvalósításával kapcsolatban is vizsgálódik a rendőrség. A riasztórendszert, amelyet elsőként 2007 márciusában Borsod megyében építettek ki, az ország nyolc megyéjében és a fővárosban kell kialakítani. A teljes lefedettség 2012-re várható, és a beruházás összköltsége
bruttó 7,2 milliárd forint.
A tűzoltóság és a polgári védelem szakmai felügyeletét ellátó szervezet vezetőjét, Tatár Attila altábornagyot június 30-án mentette fel beosztásából Pintér Sándor belügyminiszter, és az OKF élére július 1-jei hatállyal Bakondi Györgyöt nevezte ki, aki 2000. január elsejétől, az OKF létrehozásától 2002. december 9-ig irányította a szervezetet.
A belügyminiszter aznapi hatállyal szintén felmentette beosztásából Muhoray Árpád polgári védelmi vezérőrnagyot, a veszélyhelyzet-kezelési főigazgató-helyettest, valamint az addigi gazdasági főigazgató-helyettest, Kivágó Tamást. Muhoray Árpád azóta az OKF Oktatási Központjának vezetője lett.
A menesztett főigazgatót a tárca vezetője július elsejei hatállyal rendelkezési állományba helyezte és munkavégzésre a Belügyminisztériumba rendelte. Tatár Attila Bakondi György leváltása után, mint korábbi főigazgató-helyettes 2003. február 13-án került az OKF élére, és az altábornagy azóta vezette a szervezetet. A legfelsőbb szintű vezetőváltást Pintér Sándor a belügyi szerveknél történő "szemléletváltással" magyarázta.
Bakondi György az OKF vezetése mellett az árvíz okozta károk helyreállítását, valamint az újjáépítést irányító miniszteri biztosi pozíciót is ellátja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!