Belföld

2010.11.08. 19:50

Körgátját korszerűsítené Hernádszentandrás

Az árvízzel szembeni védelmét szeretné növelni a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádszentandrás, ezért pályázik a községet körülvevő körgát korszerűsítéséhez szükséges pénzre - mondta Üveges Gábor független polgármester hétfőn az MTI-nek.

MTI

Kifejtette: Hernádszentandrás október 14-én, a képviselő-testület alakuló ülésén döntött arról, hogy még az idén benyújtja pályázatát a Helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszerek rekonstrukciója elnevezésű felhívásra. Azt remélik, hogy a legfeljebb 100 millió forintos támogatásból korszerűsíthetik a mintegy 4 és fél kilométer hosszú, erősen megrongálódott körgátat, továbbá a kapcsolódó meder- és csatornaszakaszokat - ismertette a részleteket a polgármester.
Emlékeztetett arra, hogy az 1991-ben épült körgátat az utóbbi esztendőkben rendszeresen próbára teszi a Hernád. Meggyengült a szerkezete, árvíz idején egyre több buzgár jelenik meg a környezetében, és egyes helyein 50-60 centiméteres szintkülönbségek, süllyedések is kialakultak. Zsiliprendszere elavult, sőt a könnyebb vízelvezetésért egy újabb zsilip beépítése is szükségesnek látszik.
Hozzátette: szakemberek szerint is elmaradhatatlan a beavatkozás a helyiek biztonságáért, ezt különösen indokolja az utóbbi időszakra és az előrejelzések szerint a jövőre is jellemző szélsőségesen csapadékos időjárás. Emellett a folyó alsó szakaszain épülő védművek jelentősen csökkentik majd a Hernád árterét, amely minden eddiginél nagyobb nyomást és vízszintet eredményezhet Hernádszentandrás határában - jegyezte meg Üveges Gábor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!