Belföld

2010.12.29. 10:40

Több szakaszon is mérsékelték a készültségi fokozatot a Közép-Tiszán

FMH - A belvíz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mintegy hétszáz házat veszélyeztet, eddig 27 embert kellet kiköltöztetni otthonából. A Hármas-Körös továbbra is árad, a Kettős-Körös viszont apad.

MTI

Több szakaszon is mérsékelték a készültségi fokozatot a Közép-Tiszán

Közel százötven kilométernyi töltésszakaszon a legmagasabbról másodfokúra mérsékelte az árvízvédelmi készültség szintjét a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-kövízig) - közölte szerdán a szervezet védelemvezetője az MTI-vel.  Lovas Attila tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában a Tisza felső vízgyűjtőin nem hullott számottevő mennyiségű csapadék. A folyó újabb árhulláma Záhonynál 518 centiméterrel tetőzött keddről szerdára virradóra. Felette apad, alatta Tiszafüredig árad a Tisza, melynek szintje itt két napja változatlan. A középső szakaszon továbbra is lassú apadás tapasztalható. Szolnoknál jelenleg 834 centiméter a vízállás. Az előző, nagy árhullám változatlanul Tiszaugnál tetőzik: ott szerdán reggel 733 centimétert mutatott a vízmérce. 
 A Tisza felső szakaszáról érkező árhullám Kiskörénél csütörtökre 790 centiméter, Szolnoknál péntekre 820 centiméter közelében megfordítja a folyó addigi apadását. Előbbi település közelében az előzetes számítások alapján 800 és 830 centiméter között január 3-án, utóbbi megyeszékhely térségében 820-850 centiméteres szinten, január 4-én tetőzik majd.
 A folyónak ezen a részén pillanatnyilag 10-20 százalékos jégzajlás tapasztalható. Mivel azonban az elkövetkezendő napokban marad az igen hideg időjárás,  a Tiszán megerősödik a jégzajlás, amelynek mértéke péntekre eléri az 50-70 százalékos borítottságot. Az előrejelzések szerint a Tiszabábolna és Csongrád közötti szűk kanyarulatokban, valamint a hidaknál jégtorlasz, illetve jégdugó alakulhat ki, amely elzárhatja a víz útját, növelve a jeges árvizek kialakulásának veszélyét. Az igazgatóság ezért a szolnoki gyalogos és kerékpáros híd építőjének is felhívta a figyelmét az átkelő védelme érdekében szükséges óvintézkedések megtételére.
A Zagyva és Tarna jelenleg kisebb vízszintingadozásoktól eltekintve végig apad. Előbbi mellékfolyó alsó és középső szakaszain megszakításokkal áll a jég.
A Körösök határainkon túli vízfolyásain szintén folyamatos apadás figyelhető meg, a magyarországi szakaszon a Kettős-Körös Békésnél kedden késő délután 588 centiméterrel tetőzött. Alatta még tart az áradás. A tetőzés a legfrissebb számítások alapján Mezőtúr-Árvízkapunál 680 centiméter közelében, Szarvasnál 770-780 centiméter között várható december 31-én, illetve az új év első napján.
Jelenleg harmadfokú riasztás a Hortobágy-Berettyón, a Tiszán és a Zagyván, összesen 320, míg másodfokú ugyancsak a Tiszán, a Hármas-Körösön, a Zagyván és a Hortobágy-Berettyón, szintén 320 kilométeren van érvényben.
A Köti-kövízig területén csak kis mértékben nőtt a belvizes területek nagysága, jelenleg 52,4 négyzetkilométer áll víz alatt. Az igazgatóság két szakaszon tart fenn harmadfokú, míg további nyolc szakaszon másodfokú belvízvédelmi készültséget.

Elhúzódó áradásra számítanak a Tisza alsó szakaszán

Elhúzódó áradásra számítanak a Tisza alsó szakaszán, a vízszint Mindszentnél megközelítheti a harmad-, Szegednél a másodfokú készültség szintjét - tájékoztatta az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője szerdán az MTI-t. Az Alsó-Tisza árhullámának tetőzését Csongrádnál december 31-re vagy január 1-jére várják 790 centiméter körüli vízszintnél - mondta Kozák Péter.
Mindszentnél a folyó várhatóan január 1-jén vagy 2-án tetőzik 800-810 centiméter körül, Szegednél pedig az esztendő utolsó napán számítanak a tetőzésre 725-740 centiméter közötti szinten.
Január első hetében a folyó felső szakaszairól a térségbe ér a következő árhullám, és néhány tíz centiméteres vízszintemelkedést hozhat. Így a vízállás Mindszentnél megközelítheti a harmad- (850 centiméter), Szegednél a másodfokú (750 centiméter) készültség szintjét - tudatta az igazgató.
Az Alsó-Tiszán a mindszenti vízmércéhez tartozó szakaszon másod-, a szegedi vízmércéhez tartozó szakaszon elsőfokú készültség van érvényben. A gátakon 24 órás figyelőszolgálatot tartanak, a védekezésben több mint 250-en vesznek részt.
Az Alsó-Tiszán az eddigi legmagasabb vízállást 2006 áprilisában mérték: Mindszentnél 1062, Szegednél 1009 centimétert.

Három szükségtározót alakítanak ki Pálmonostora határában

 

 

Pálmonostora határában három szükségtározót alakítanak ki, amelybe a település mélyebben fekvő részeiről fogják a belvizet elvezetni, megmentve az elöntéstől két utca tíz veszélyeztetett házát - közölte Szatmári Imre alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója szerdán az MTI-vel. Pálmonostora a környék legmélyebben fekvő települése, ezért óriási mennyiségű belvíz folyik a település közelében fekvő Péteri-tóba, valamint a Fehér-tóba, és ezek nem képesek több vizet befogadni - mondta az igazgató.
 Megegyezés született a megyei katasztrófavédelem, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig), a Tisza-kunsági Vízgazdálkodási Társulás, valamint a Kiskunsági Nemzeti Park illetékesei között arról, hogy a területen szükségtározókat kell építeni.
Az Atikövizig két nagyteljesítményű szivattyút is üzembe állított, amelyek a Tiszába vezető Dongér-csatornába emelik át a két tó vizét, így azokba megkezdődhet a településről a belvíz természetes elvezetése - fűzte hozzá Szatmári Imre.
A három szükségtározó kiépítése után remény van arra, hogy Pálmonostorán a tíz veszélyeztetett ház megmenekül. A szükségtározók építése napokig tarthat - mondta az alezredes.
Bács-Kiskun megye 8420 négyzetkilométeres területéből 350 négyzetkilométer van víz alatt, de további 550 négyzetkilométer átnedvesedett, és ha további utánpótlást kap, szintén elöntheti a belvíz - mondta.
Szatmári Imre beszámolt arról is, hogy a Tisza 30 kilométer hosszú megyei szakaszán harmadfokú árvízvédelmi készültség van. Az alezredes szerint a vízmagasság nem okozhat gondot, a Tiszaugnál 2006-ban mért 1010 centiméteres rekordszintnél 2,5-3 méterrel alacsonyabb vízállás várható.
A tartósan 730 centiméter közeli vízmagasság viszont nyomást gyakorol a gátra, vízátfolyások és buzgárok alakulhatnak ki, ezért folyamatos a megfigyelés a folyó megyei szakaszán is - mondta a megyei katasztrófavédelem igazgatója.

 

 

Levonult az ár, járható a Sajókaza felé vezető bekötőút

 

 

Újra járható a 26-os számú főútról Sajókaza felé vezető bekötő szakasz, amelyet korábban a Sajó áradása öntött el - tájékoztatta a közútkezelő társaság Borsod megyei ügyelete szerdán az MTI-t.
A közlés szerint a 2603-as számú utat vasárnap kellett lezárni a folyó magas vízállása miatt, szerdán délelőttre azonban az ár levonult, így újra megnyitották a közlekedők előtt.
Továbbra sem járható a Kesznyéten és Sajóörös közötti útszakasz, amelyet szintén a Sajó öntött el, akárcsak a Muhiról a körömi révhez vezető utat. Muhi és Köröm között ezért a komp sem közlekedik, s nem jár Ároktő és Tiszacsege között a tiszai komp sem. Ároktőnél az átkelőhöz vezető út sem járható.

 

 

Szabolcsban 45 ezer hektár van belvíz alatt

 

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 450 négyzetkilométernyi (45 ezer hektárnyi) a belvíz által elöntött határrész - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője szerdán az MTI-vel.
Bodnár Gáspár igazgató tájékoztatása szerint a vízzel borított terület nagysága nem változott az utóbbi 24 órában, csapadék ugyanis hó formájában esett a térségben, s a hideg miatt nem volt olvadás.     A legrosszabb a helyzet továbbra is Felső-Szabolcsban, a Szamos-Kraszna-közben és a Túr-Szamos-közben, ahol harmadfokú készültség keretében kényszerülnek védekezésre. Öt belvízvédelmi szakaszon másodfokú, két helyen pedig elsőfokú a készenlét.     Kedden 15 szivattyútelep gépeit működtették, s összesen 4 millió köbméter belvizet emeltek át a csatornákba és a folyókba. A szivattyúzást nehezítette, hogy a hideg miatti jegesedés igen nagy volt, az eszközöket folyamatosan jégteleníteni kellett.     Bodnár Gáspár beszámolt arról is, hogy megkezdték az előkészületeket a későbbi felmelegedést követő időszakra, megelőző jelleggel tíz belvízvédelmi csatornán végeznek kotrási munkálatokat. Ürítik a folyókba a tározókat is, hogy a területről fogadni tudják majd az olvadás után jelentkező, várhatóan még nagyobb kiterjedésű belvizeket.     Az igazgató megjegyezte: a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint tartós marad a hideg időjárás Szabolcsban, s január elsejéig jelentős mennyiségű csapadék nem várható a térségben.

 

 

A Hármas-Körös tovább árad

 

 

Tovább árad a Hármas-Körös, a Kettős-Körösön azonban megkezdődött az apadás - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szerdán az MTI-vel.
A Hármas-Körös vízállása Gyomaendrődnél egy nap alatt 16 centimétert emelkedett és elérte a 684 centimétert. Szarvasnál 12 centiméterrel növekedett a vízoszlop magassága. A folyón másodfokú az árvízvédelmi készültség. Szarvasnál szerda reggel 767 centimétert mértek, a harmadfok eléréséhez 8 méterre kellene emelkednie a vízszintnek. 
A Kettős-Körös Békésnél kedden délután, elsőfokú készültség mellett tetőzött, s azóta megkezdődött az apadás.
Továbbra is másodfokú a riasztás a Sebes-Körös alsó szakaszán, a Berettyón és a Hortobágy-Berettyón. Az igazgatóság 340 kilométer hosszúságú védvonalából 71 kilométeren elsőfokú, 189 kilométeren másodfokú készültség mellett védekeznek.     
A belvízzel elöntött területek nagysága egy nap alatt nem változott, még mindig több mint 626 négyzetkilométer. Harmadfokúra emelték viszont a Kettős-Körös jobb parti szakaszán a belvízvédelmi készültséget, így az igazgatóság tíz védekezési területe közül már négyben van érvényben a legmagasabb szintű készültség, öt szakaszon másodfokú, egyben pedig a legalacsonyabb szintű a riasztás.
A szivattyútelepek egy nap alatt 7 millió köbméter vizet emeltek át a főbefogadó folyókba és csatornákba. A vízügyi szervezet szivattyútelepei mellé három helyszínen is úgynevezett provizóriumokat, vagyis mobilszivattyúkat telepítettek, hogy növeljék az elszívó kapacitásokat.
Az önkormányzatok közül továbbra is 20 településen védekeznek az elöntések ellen. A legmagasabb szinten Kétsopronyban védekeznek, további 7 településen másodfokú, míg 12 helyen a legalacsonyabb fokozatú a riasztás.

 

 

Szabolcsban közel 700 ház van veszélyben a belvíz miatt

Mintegy hétszáz házat veszélyeztet a belvíz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol jelenleg 49 településen tartanak fenn védelmi készültséget az érintett önkormányzatok - közölte Csepely Zsigmond, a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője szerdán az MTI-vel.
Eddig 27 embert kellett kiköltöztetni a megrongálódott lakásokból, őket döntően az önkormányzatok helyezték el, illetve rokonok, ismerősök fogadták be - mondta az alezredes.     Hozzátette: a belvíz miatti kiköltöztetésekre a leginkább veszélyeztetett Újfehértón és Nyíregyházán, továbbá Tiszaeszláron, Tiszavasváriban, Szakolyban és Nagyecseden volt szükség.     
Az igazgató tájékoztatása szerint csaknem 370 lakást közvetlenül veszélyeztet a belvízi elöntés a megyében. Emellett további mintegy 300 ház környezete, udvara, kertje is víz alatt áll már részben vagy teljesen. A szabolcsi katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársai folyamatosan részt vesznek az elöntött területeken a szivattyúzásban. Az igazgatóság hordozható, nagyteljesítményű szivattyúkat is ad a védekező önkormányzatoknak, illetve a szervezet körzeti kirendeltségének vezetői helyszíni tanácsadással segítik a munkálatokat.  Nagy Sándor, Újfehértó független polgármestere az MTI-nek elmondta: változatlanul harmadfokú a belvízvédelmi készültség a Nyíregyházával szomszédos városban. Eddig három családot kellett kiköltöztetni otthonából a belvíz miatt, egy embert önkormányzati szükséglakásban, egy gyermekes házaspárt pedig bérlakásban helyeztek el, míg egy anya két gyermekével rokonaihoz költözött.  A településen jelenleg kétszáz ház van veszélyben, hat utcát részlegesen le is kellett zárni a belvízi elöntés miatt. A hideg és a havazás következtében szerdára virradó éjjel a szivattyúzást kénytelenek voltak felfüggeszteni Újfehértón, de reggel újraindították a gépeket, s emelik át a vizet a csatornákba.     
Mussó László, a Nyíregyházán a leginkább veszélyeztetett városrész, Kistelekiszőlő fideszes önkormányzati képviselőjének közlése szerint kedden egy háromtagú családot kellett kitelepíteni házából, mert az épületet a statikai vizsgálat életveszélyesnek találta. A családot az önkormányzat helyezte el. Egy másik városrészben, Borbányán is volt egy kiköltöztetés, ott egy egyedül élő embernek kellett elhagynia az otthonát a belvíz miatt.  Nyíregyházán jelenleg mintegy kétszáz ház van veszélyben, a december eleje óta tartó folyamatos védekezés ellenére.    

 

Mintegy hétszáz házat veszélyeztet a belvíz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol jelenleg 49 településen tartanak fenn védelmi készültséget az érintett önkormányzatok - közölte Csepely Zsigmond, a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője szerdán az MTI-vel.
Eddig 27 embert kellett kiköltöztetni a megrongálódott lakásokból, őket döntően az önkormányzatok helyezték el, illetve rokonok, ismerősök fogadták be - mondta az alezredes.     Hozzátette: a belvíz miatti kiköltöztetésekre a leginkább veszélyeztetett Újfehértón és Nyíregyházán, továbbá Tiszaeszláron, Tiszavasváriban, Szakolyban és Nagyecseden volt szükség.     
Az igazgató tájékoztatása szerint csaknem 370 lakást közvetlenül veszélyeztet a belvízi elöntés a megyében. Emellett további mintegy 300 ház környezete, udvara, kertje is víz alatt áll már részben vagy teljesen. A szabolcsi katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársai folyamatosan részt vesznek az elöntött területeken a szivattyúzásban. Az igazgatóság hordozható, nagyteljesítményű szivattyúkat is ad a védekező önkormányzatoknak, illetve a szervezet körzeti kirendeltségének vezetői helyszíni tanácsadással segítik a munkálatokat.  Nagy Sándor, Újfehértó független polgármestere az MTI-nek elmondta: változatlanul harmadfokú a belvízvédelmi készültség a Nyíregyházával szomszédos városban. Eddig három családot kellett kiköltöztetni otthonából a belvíz miatt, egy embert önkormányzati szükséglakásban, egy gyermekes házaspárt pedig bérlakásban helyeztek el, míg egy anya két gyermekével rokonaihoz költözött.  A településen jelenleg kétszáz ház van veszélyben, hat utcát részlegesen le is kellett zárni a belvízi elöntés miatt. A hideg és a havazás következtében szerdára virradó éjjel a szivattyúzást kénytelenek voltak felfüggeszteni Újfehértón, de reggel újraindították a gépeket, s emelik át a vizet a csatornákba.     
Mussó László, a Nyíregyházán a leginkább veszélyeztetett városrész, Kistelekiszőlő fideszes önkormányzati képviselőjének közlése szerint kedden egy háromtagú családot kellett kitelepíteni házából, mert az épületet a statikai vizsgálat életveszélyesnek találta. A családot az önkormányzat helyezte el. Egy másik városrészben, Borbányán is volt egy kiköltöztetés, ott egy egyedül élő embernek kellett elhagynia az otthonát a belvíz miatt.  Nyíregyházán jelenleg mintegy kétszáz ház van veszélyben, a december eleje óta tartó folyamatos védekezés ellenére.    

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!