Belföld

2011.01.24. 11:59

Árvíz-belvízhelyzet - A Hármas-Körös apad (frissülő hír)

FMH - Kismértékben tovább apadt a Hármas-Körös - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az MTI-vel hétfőn. Közép-Magyarországon nem javult a belvízhelyzet.

MTI

Felgyorsult az apadás a Tisza középső szakaszán

A Tisza újabb árhulláma Tiszaug térségében tetőzik, Szolnokig már növekvő napi ütemmel apadó vízállásokat mértek; a hideg, száraz időjárásnak köszönhetően tovább csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága - közölte a területi vízügyi igazgatóság védelemvezetője hétfőn az MTI-vel. A Zagyva-Tarnán, a Hármas-Körösön és a Hortobágy–Berettyón szintén csökken a vízszint - tette hozzá Lovas Attila vízügyi igazgató.
Tájékoztatása szerint másodfokú árvízvédelmi készültséget tartanak fenn a Hármas-Körös Karcag-Kisújszállás közötti szakaszán, valamint elsőfokú készültséget a Tisza mentén a Tisza-tó alatti szakaszon, a Zagyva torkolati szakaszán, valamint a Hármas-Körös jobb partján. Az árvíz ellen az elmúlt 24 órában 184-en védekeztek. A töltések mentén továbbra is folyamatosan szivattyúzták a fakadó- és szivárgóvizeket az őrházaknál, Tiszasüly belterületén, valamint a tiszaburai templomnál. Tiszabura határában a katasztrófavédelem által biztosított szivattyúkkal a tiszaburai önkormányzat is végzett szivattyúzást.
Vasárnap a hideg, száraz időjárásnak köszönhetően tovább csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, jelenleg 678 négyzetkilométernyi elöntés van a Közép-Tisza vidékén. Némileg csökkent a szivattyútelepek által átemelt víz mennyisége: 71 berendezéssel mintegy 3,7 millió köbméter vizet emeltek át a befogadók irányába. A belvíz elleni védekezésben az elmúlt nap folyamán 196 ember vett részt.
A vízügyi igazgatóság több településnek nyújt segítséget a lakott területek mentesítése érdekében a Jászságban és a Tisza-tó környékén. A folyamatos vízátfolyások miatt továbbra is lezárt a Jásztelek-Jászapáti közötti út, valamint a Fegyverneket és a 34-es számú főutat összekötő műút. Elöntés veszélyezteti a Kétpó-Mezőtúr közötti 4632-es számú közlekedési utat is. Cegléd önkormányzata a Cegléd-Lajosmizse közötti út mentén végzett ároktisztítást az út védelme érdekében.
Az igazgatóság működési területén lévő 104 önkormányzat közül 52 település védekezik - immár hetek óta - a  belvíz ellen különböző védelmi fokozatokban.

Közép-Magyarországon nem csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága

A folyamatos szivattyúzás ellenére sem csökken a belvíz által elöntött terület nagysága a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósághoz tartozó területeken; továbbra is 69 négyzetkilométer áll víz alatt - közölte az igazgatóság védelemvezetője hétfőn az MTI-vel.
Baross Károly igazgató tájékoztatása szerint tavaly december eleje, a készültség elrendelése óta több mint 13 millió köbméter vizet emeltek át a ráckevei (soroksári) Duna-ágba.
Az igazgató elmondta, hogy noha a Duna apadása lehetővé tette a tassi és az érdi szivattyútelep leállítását - így ezen a belvízvédelmi szakaszon a készültséget megszüntették -, továbbra is másodfokú készültség van érvényben a Duna ráckevei ága mentén lévő, valamint az észak-Duna-völgyi körzetben.
Az elöntött területek nagysága változatlanul 69 négyzetkilométer, ebből több mint 31 négyzetkilométer szántó, valamint csaknem 19 négyzetkilométer rét, illetve legelő. Víz alatt áll - 28 négyzetkilométeren - a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Kiskunsági Nemzeti Park is - tette hozzá Baross Károly.
A belvíz a mélyebben fekvő települések (Ráckeve, Dömsöd, Apaj, Kiskunlacháza és Makád) számára okozza a legtöbb gondot, de jelentős elöntések tapasztalhatók a fennsíkon lévő Dabas és Ócsa térségében is. 
A lakott területek védelme érdekében folytatják a szivattyúzást a ráckevei, a szigetbecsei, a dömsödi és a szúnyogi szivattyútelepeken. Az igazgató közlése szerint az elmúlt hét végén több mint 647 ezer köbméter vizet emeltek át és 308 ezer köbmétert vezettek le a Duna-ágba. 
Továbbra is önállóan védekezik a belvíz ellen az elrendelt fokozatnak megfelelően Kiskunlacháza, Makád, Dunavarsány, Taksony, Ráckeve, Dömsöd és Apaj önkormányzata, valamint a dunavecsei és a Duna-völgyi vízgazdálkodási társulat. Az érintett helyhatóságokkal a vízügyi igazgatóság folyamatosan tartja a kapcsolatot - közölte Baross Károly.
Kismértékben tovább apadt a Hármas-Körös - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az MTI-vel hétfőn.
A Hármas-Körös vízszintje négy centimétert apadt, ám a térségben nem történt változás az ár- és belvíz elleni védekezésben. A vízügyi szervezet változatlanul 43 kilométeren - a Hármas-Körös alsó szakaszán Szarvasnál, valamint a Berettyón - tart fenn elsőfokú riasztást.
A térségben a belvízzel elöntött területek nagysága alig változott, jelenleg 454 négyzetkilométer áll víz alatt. A 21 működő szivattyútelep vasárnap 3 millió köbméter vizet emelt át a befogadó folyókba és csatornákba. Tavaly december elseje óta 290 millió köbméter vizet szivattyúztak el.

A Hármas-Körös apad

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!