Belföld

2011.01.14. 15:38

Médiatanács: a katolikus rádió nem kérte jogosultságának meghosszabbítását

A Magyar Katolikus Rádió (MKR) nem kezdeményezte a műsorszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítását, noha ez további öt évre lehetővé tette volna az adó működését - közölte a médiatanács pénteken az MTI-vel.

MTI

A médiatanács tájékoztatása szerint szombat éjféltől nem lesz elérhető a katolikus rádió középhullámon, adása azonban műholdon és interneten továbbra is fogható lesz. Hozzátették: a médiatanács hivatalból állapította meg a műsorszolgáltatási jogosultság megszűnését, mivel a rádió nem kezdeményezte meghosszabbítását.
Juhász Judit, az MKR vezérigazgató-helyettese szerdán az MTI-nek azt mondta: a médiatanács szerdai ülésének napirendjén nem szerepelt a katolikus rádió öt pályázata. Az MKR ezentúl ugyanis nem középhullámú frekvencián, hanem - pályázatuk kedvező elbírálása esetén - ultrarövidhullámon sugározhatna adást, ám ez utóbbi csak szigetszerű lefedettséget biztosítana a rádió számára, és az eddigiekkel ellentétben nem lenne lehetőségük a határon túli magyarokhoz szólni.
Az ultrarövid-hullámú frekvenciákról szóló döntésig csak interneten és a Magyar Televízió műholdas adásaihoz kapcsolódva lesz lehetősége a műsorszórásra a katolikus rádiónak.
Pénteken Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese arra kérte Szalai Annamáriát, hogy az általa vezetett médiatanács a lehető leggyorsabban találjon jogállami megoldást arra, hogy a lejáró frekvenciaengedélyű katolikus rádió és a Klubrádió folytathassa tevékenységét.
Az ellenzéki politikus szerint a két adó sorsa akaratukon kívül összekapcsolódott azzal, hogy ugyanarra a frekvenciára adtak be pályázatot, ám végül egyikük sem nyert. Értetlenségének adott hangot, hogy a Klubrádió nem kapta meg a frekvenciát, ha egyszer megnyerte a pályázatot, illetve ha a Klubrádió nem nyert a pályázaton, akkor a frekvenciát miért nem kapta meg a katolikus rádió.
 Ugyancsak a Magyar Katolikus Rádió frekvenciajogosultságának meghosszabbítását sürgette pénteki közleményében Lenhardt Balázs jobbikos országgyűlési képviselő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!