Belföld

2011.01.16. 13:22

Miniszterelnökség: a parlamentnek kötelessége megalkotni az új, végleges alkotmányt

A parlamentnek nemcsak lehetősége, hanem kötelessége is megalkotni Magyarország új, végleges alkotmányát - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője vasárnap az MTI-vel. A szóvivő így reagált a szocialisták vasárnapi sajtótájékoztatójára, amelyen közölték, hogy az MSZP nem vesz részt az alkotmányozás parlamenti vitájában.

MTI

"Semmi meglepő nincsen abban, hogy a szocialisták változatlanul arra kérik a kormányt, hogy vegye semmibe a népakaratot. Az elmúlt nyolc év gyakorlatával szemben azonban a nemzeti ügyek kormánya az emberek felhatalmazása alapján teszi a dolgát. 2010-ben az emberek kétszer is nagy többséggel kinyilvánították, hogy Magyarországon semmi nem mehet úgy tovább, mint eddig, vagyis Magyarország alkotmányos újjászervezésére van szükség. Ezért a parlamentnek nemcsak lehetősége, hanem kötelessége is megalkotni Magyarország új, végleges alkotmányát" - olvasható a miniszterelnökség közleményében.
Gurmai Zita, az MSZP EP-képviselője vasárnap azt mondta: ma nincs alkotmányozási kényszer Magyarországon. Hozzátette, erőltetettnek érzi, hogy egy év alatt kell elkészíteni az alaptörvényt, egy jó alaptörvény elkészítéséhez ugyanis idő és konszenzus kell.
Hangot adott annak a meggyőződésének, hogy az alkotmányozási folyamatot célszerű lenne későbbre tolni. Véleménye szerint a jelenlegi alkotmány minden alapvető jogot garantál, a Fidesz által tervezett jogszabály viszont "nem mindenki alkotmánya", és a soros elnökség alatt nem is célszerű új alaptörvényt készíteni.
 Gurmai Zita szerint "elindult a jogállamiság lebontása". Mint mondta, Európa "figyel bennünket", mert Magyarország ma a többi uniós tagállamot is képviseli.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!