Belföld

2011.02.21. 12:22

Árvíz-belvíz - Alig csökken a belvíz a Közép-Tisza vidékén

A Tisza Tokajig árad, a középső szakaszán azonban mindenütt csökken a vízszint, az apadás napi mértéke 10-15 centiméter. A Közép-Tisza vidékén továbbra is a több száz négyzetkilométert uraló belvíz ad munkát a védekezőknek - közölte a térségi vízügyi igazgatóság védelemvezetője hétfőn az MTI-vel.

MTI

A Zagyva végig árad, a Fehér- és a Fekete-Körösön kisebb árhullám indult el, de ez a Hármas-Körösre még nincs hatással - tette hozzá Lovas Attila vízügyi igazgató. Árvíz elleni védekezés csupán a Hortobágy-Berettyó Karcag és Kisújszállás közötti szakaszán van, első fokú készültséget tartanak fenn.     
A belvíz ellen négy térségben van érvényben készültségi fokozat: első fokú a ceglédi és a kisújszállási, másodfokú a karcagi és a jászberényi szakaszon. Az elmúlt napokban húsz négyzetkilométerrel csökkent a belvízzel elöntött terület, 461 négyzetkilométer áll víz alatt, ebből 135 négyzetkilométer a bevetett föld. 
A folyamatos vízátfolyások miatt továbbra is le van zárva Szolnok megyében két közút, a Jásztelek és Jászapáti közötti, valamint a Fegyverneket a 34-es számú főúttal összekötő út.
Az igazgatóság működési területén lévő vízgazdálkodási társulatok közül öt, míg a települési önkormányzatok közül 41 kényszerül védekezni hetek óta a belvíz elvezetéséért, a károk csökkentéséért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!