Belföld

2011.02.08. 20:21

Semjén: kegyelmi pillanat, hogy ilyen a magyar-román viszony

Kegyelmi pillanat, hogy ilyen a magyar-román viszony; beigazolódott, hogy ha Romániával együttműködünk, akkor sokkal többet érünk el, mintha "fúrjuk egymást" - mondta Semjén Zsolt, a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes kedden esete a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában.

MTI

A miniszterelnök-helyettes szerint az a józan magyar érdek, hogy a román-magyar együttműködés maradjon, a magyar állampolgárság kiadása zökkenőmentes legyen, és ennek az egyik garanciája a román jobbközép kormány léte.
A kormányzati politikus ezzel azokra a hírekre reagált, miszerint az RMDSZ egyes körei meglebegtették a párt kilépését a román kormánykoalícióból. Semjén Zsolt szerint számos, magyaroknak kedvező intézkedés fakadt a mostani román kormány és Traian Basescu józanságából, ezek után nincs erkölcsi joga bárkinek azt mondani, hogy a magyarok lépjenek ki a koalícióból. 
 "Nagyon világosan kell látni, és nagyon komolyan megfontolásra ajánlom minden romániai magyar számára: kegyelmi pillanat, hogy ilyen a magyar-román viszony, hogy Orbán Victor és Traian Basescu között ilyen a viszony" - hangsúlyozta.
Mint hozzátette: gondolják meg az érintettek, hogy ha jön egy másik típusú kormány Romániában, egyáltalán nem biztos, hogy ilyen zökkenőmentes lesz a magyar állampolgárság kiadása, hiszen Basescu megadta a határon túli románoknak az állampolgárság lehetőségét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!