Belföld

2011.03.28. 14:33

KIM: valótlan a Blikk cikke, Répássy Róbert maga fizeti a bérlakását

Felháborító, hogy azt a régóta állami tulajdonban lévő lakást, amelyben jelenleg Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár három családtagjával együtt lakik, olyan bérelt "luxuslakásként" mutatja be a Blikk című napilap hétfői cikke, amelyet állami pénzből fizetnek - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) sajtóirodája hétfőn az MTI-vel.

MTI

 Mint írták, ezt az ingatlant 1990 óta már öt miniszter és négy államtitkár használta, nagyságát a jogszabály határozza meg (az állami vezetőkkel együtt költöző családtagok függvényében), bérleti díja nincs, a rezsiköltséget pedig - mint minden esetben - az érintett fizeti.
A sajtóiroda felhívja a szerkesztőségek figyelmét arra, hogy a Blikk hétfői számában Luxuslakások állami pénzen címmel megjelent írás a KIM sajtóirodájától kapott részletes válaszok ellenére számos valótlanságot és ferdítést tartalmaz.
A témával foglalkozni kívánó médiumokat ezért arra kérik, hogy ne használják forrásként ezt a cikket, hanem forduljanak a KIM sajtóirodájához vagy a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság sajtóosztályához.
Meglátásuk szerint a Blikk "a szokásos módon szenzációhajhász, botrányszagú anyagot igyekezett készíteni abból az egyszerű tényből", hogy - amint azt a sajtóirodának a bulvárlap újságírója számára küldött válasza is tartalmazza - "az állami vezetők és az államigazgatási szervek köztisztviselői számára biztosított juttatásokról és azok feltételeiről szóló kormányrendelet szerint az állami vezetők számára indokolt esetben hivatali lakás használatát lehet biztosítani".
 A közlemény rámutat, az állami vezetők kétféleképpen juthatnak szolgálati lakáshoz: állami tulajdonban lévő hivatali lakást biztosítanak számukra, vagy - "miután az előző két kormány az állami tulajdonban lévő hivatali lakások nagy részét elherdálta, áron alul értékesítette, így csak korlátozott számban és minőségben állnak rendelkezésre" - megtérítik számukra az albérleti költségüket.
Ez utóbbi esetben az állami vezető által számlával igazolt bérleti díjat téríti meg számára az állam. A rezsi, illetve a lakásban történő kisebb javítások költsége - ahogy ezt a Blikknek küldött válasz is világosan tartalmazza - mindkét esetben az igénybevevőt, tehát az állami vezetőt terhelik - tették hozzá.
A Blikk hétfői számában azt írta: "A legterebélyesebb, 158 négyzetméteres +szolgálati otthont+ Répássy Róbert (...) kapja. (...) Információink szerint az állami tulajdonú szolgálati lakások jó része Budán található. Ezekért bérleti díjat nyilván nem kell fizetni (...)".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!