Belföld

2011.04.07. 13:00

LMP-s nyílt levél Szalainak, a közösségi rádiók érdekében

FMH - A közösségi rádiók érdekében írt nyílt levelet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsát vezető Szalai Annamáriának Karácsony Gergely.

MTI

Az LMP sajtóosztálya, az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében úgy fogalmaz, hogy a frakcióvezető-helyettes a közösségi rádiókat ellehetetlenítő elvárásokra és az ellentmondásos pályázati rendszerre hívta fel a Médiatanács figyelmét. 
A közlemény szerint az LMP-s politikus többek között a túlzott adminisztrációs terhek, az irreális reklámbevételi elvárások, és a felemás elbírálási gyakorlat miatt kért segítséget Szalai Annamáriától.
A közleményben azt írják, az LMP örömmel értesült arról, hogy jelentősen nőtt a közösségi rádiókra vonatkozó pályázatok támogatási keretösszege. Karácsony Gergely éppen ezért érthetetlennek tartja, hogy a pályázatok beadásánál számos, a korábbi években nem tapasztalható feltétel és ellentmondás nehezítette a pályázók dolgát. Az LMP példaként említi a jóval erősebb adminisztratív és "irreálisan magas" reklámbevételi elvárásokat, illetve a majdani támogatás által létrejövő, még meg sem született szerződések bemutatásának kötelezettségét. A szöveg megjegyzi, hogy emellett az első forduló után egy sor szubjektívnek tűnő, nehezen megfogható szempont alapján utasítottak el pályázatokat.
Az LMP-s politikus szerint nem világos, hogy az idei pályázati bírálóbizottságokba miért nem delegálhattak tagot a szakmai érdekképviseleti szervezetek, noha a korábbi években ez jól bevált – a tapasztalatok szerint nagyon hasznos – gyakorlat volt.
Az  LMP frakcióvezető-helyettese szerint a magyarországi közösségi rádiós szektor értékes színfoltja a hazai médiapalettának, és nemzetközi szinten is komoly elismertségnek örvend. Felhívja a figyelmet, hogy ez a médiaforma azonban kereskedelmi viszonyok között nem működőképes, civil és non-profit létük miatt a pályázati források – többek között éppen az Médiaszolgáltatási Alap pályázatai – létfontosságúak. Karácsony Gergely ezért arra kéri a Médiatanácsot: segítsen abban, hogy ez a "sokszínű médiakincs fennmaradhasson, és megőrizhesse méltó helyét a hazai és nemzetközi színtéren".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!