Belföld

2011.05.05. 14:29

Kolompár szerint a Jobbik szándékosan uszított Gyöngyöspatán

Kolompár Orbán uszítással és káoszkeltéssel vádolja "szimbolikusan" a Jobbikot a Gyöngyöspatán kialakult helyzet miatt; az MCF Roma Összefogás Párt elnöke csütörtökön, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, feltevésük szerint szándékos politikai manipuláció történt a településen.

MTI

"Valaki ott felhergelte a helyi lakosságot és szándékosan feszültséget szított a romák és nem romák között" - fogalmazott Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat volt elnöke.
Szavai szerint a Jobbik "megcsinálta azt a káoszt, amely majdnem polgárháborúvá alakult". Ezért az MCF Roma Összefogás Párt "szimbolikusan elveszi" a Jobbiktól a mentelmi jogát, és "szimbolikusan vádolja" szándékos uszítással, káoszkeltéssel, valamint a roma közösség elleni izgatással.
Kolompár Orbán felszólította a Jobbik vezetését, hogy "hagyjon fel uszító magatartásával". Hangsúlyozta, hogy a roma társadalom nem lehet áldozata "az egyes felelőtlen pártok politikai haszonszerzésének". Hozzátette: pártjuk szerint a kormány későn lépett az ügyben, "hagyta elfajulni az eseményeket".
Az MCF elnöke közölte, azt kérik Orbán Viktor miniszterelnöktől és Pintér Sándor belügyminisztertől, vizsgálják meg annak lehetőségét, miként lehetne a parlamentben egy független vizsgálóbizottságot felállítani, amely azt vizsgálná: a Jobbik sértett-e törvényt azzal, hogy "folyamatosan uszít" az országban és káoszt teremt roma és nem roma emberek között.
Mint mondta, ha a vizsgálóbizottság megállapítaná, hogy a Jobbik törvényt sértett, akkor a párt országgyűlési képviselőinek mentelmi jogát függesszék fel és indítsanak ellenük büntetőeljárást.
Kolompár Orbán megjegyezte, bízik abban, hogy a Jobbik átgondolja "beteges ámokfutását" és a kormány megteszi a békéhez szükséges lépéseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!