Belföld

2011.08.30. 16:36

Drogstratégia: észrevételeket várnak

December elejére a kormány elé kerülhet a nemzeti drogstratégia tervezete, ezután az Országgyűlés szavaz majd az ehhez kapcsolódó határozatról - jelentette be Téglásy Kristóf, a Nemzet Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárságának ifjúságügyi főosztályvezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

MTI

Felhívta a figyelmet, hogy a tervek szerint az országgyűlési határozat elfogadása után a kormány döntései alapján következnek majd a konkrét intézkedések a drogfogyasztás terén. Emlékeztetett arra, hogy egy 11 tagú bizottság, amelyben mások mellett egyetemi tanárok, orvosok, pszichiáterek tevékenykednek, állította össze a jelenleg 39 oldalas dokumentumot.
   
Téglásy Kristóf rámutatott: a drogstratégia jelenlegi állapotában munkaanyag, amely akkor lesz hivatalosan is drogstratégia, ha az Országgyűlés elfogadja. A konkrét lépéseket ugyanakkor a tervezettől nem lehet elvárni - tette hozzá.
   
Utalt arra, hogy háromlépcsős szakmai egyeztetés után készül majd el a stratégia tervezetének végleges szövege. A drogstrategia.hu weboldalra bárki megteheti észrevételeit, ezenkívül az államtitkárság levélben fordult a társadalmi, egyházi és civil szervezetekhez az anyaggal kapcsolatban, illetve konzultációs napokat is szerveznek, ahol a stratégiát előkészítő munkacsoport találkozik a különböző szakmai és civil szervezetek vezetőivel.
   
A javaslatokat az egyeztetés folyamán bedolgozzák a szövegbe, ezután az államtitkárságok közötti egyeztetés következik, majd benyújtják a tervezetet az Országgyűlés elé.
   
Mint mondta, a problémával azért is kell hangsúlyosan foglalkozni, mert a 2006-2007-es adatokhoz képest 150 százalékkal nőtt a gyermekek, fiatalkorúak körében a kábítószerezők vagy a drogok valamelyikét legalább egyszer kipróbálók aránya.
   
Grezsa Ferenc, a stratégiát előkészítő, májusban alakult szakértői munkacsoport vezetője azt mondta: szeptember végére várható, hogy a tárca és az államtitkárság számára a drogstratégia javaslatait megfogalmazzák. Az anyag alapértékeket, alapelveket, lehetséges cselekvési terveket fogalmaz meg, és új benne, hogy a kábítószer által okozott nehézségeket "nem ragadja ki a szenvedélybetegségből adódó, és általában a lelki egészségre vonatkozó problémák közül".
   
Mint közölte, a legveszélyeztetettebb korosztályban sem használ a többség kábítószert, ennek a többségnek a befolyását kell növelni, továbbá az egészségfejlesztésre kell nagy hangsúlyt fektetni. A drogfogyasztók esetében a "felépülés-központú megközelítést" látják fontosnak, ami egybevág a nyugati legújabb trenddel, ezért a szakmai munkában, a forráselosztásban és a kommunikációban a felépülést állítják központba, amivel azt üzenik, hogy "van remény a gyógyulásra, a kilábalásra, az életvezetés gyökeres megváltoztatására" - fogalmazott.
   
Hozzátette: a korábbi drogfogyasztók visszailleszkedése a társadalomba "jó eséllyel lehetséges", ha az ehhez szükséges intézményrendszert kiépítik, és ha ebben a társadalom is partner.
   
Kérdésre Téglásy Kristóf elmondta, a drogprevencióra ugyanannyit fordítanak, mint tavaly, csak más megosztásban.
   
Grezsa Ferenc rámutatott: a dizájner drogokat is nagy hangsúllyal kezeli a stratégia tervezete, a szabályozás azonban sok esetben lemaradva követi az új szerek előállítását és forgalmazását. (A dizájner drogok olyan vegyületek, amelyeket a kábítószerlistán szereplő tiltott anyagok apró változtatásaival állítanak elő.)
    
Grezsa Ferenc meglátása szerint a gyermekaddiktológia kérdése 40 éve megoldatlan Magyarországon, ezért ennek teljes rendszerét ki kell építeni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!